ST tidningen

Hon vill inspirera till textilt återbruk

- Erika Olofsson erika.olofsson@sttidninge­n.se

Släng inte gamla plagg utan låt dem få nytt liv, antingen omsytt som ett nytt plagg eller tillpiffat med ett broderi. Det tipsar Maria Schmidt Larsson från Svanesund om i sin nya bok om textilt återbruk. – Att sy om ger inte bara ett personligt plagg, det är miljömedve­tet och betydligt billigare än att köpa ett nytt plagg.

Tyger av alla former och färger, det är något Maria Schmidt-Larsson tycker om. Hon växte upp bland tyger och symaskiner och trivs mer med eget skapande än med att strikt följa mönster.

– Här har jag använt riktigt gamla knappar och de har givit blusen ett helt annat utseende, säger Maria och visar även ryggtavlan där hon broderat ”under constructi­on”.

– Det är en liten blinkning till en broderad duk som jag aldrig blev klar med, som ständigt var under produktion.

Återbruk är något som ligger Maria Schmidt-Larsson varmt om hjärtat.

Att ta hand om textilier, skapa nytt av gammalt, ta hand om det som finns framför att köpa nytt, ser hon som viktigt. Inte minst för miljön.

– Att sy om ett plagg istället för att köpa ett nytt är bra för miljön, och du får dessutom ett personligt plagg som ingen annan har.

Hon har just givit ut en bok i ämnet ”Textil redesign till nytta och nöje”.

Boken är tänkt som en inspiratio­n till just mer textilt återbruk.

– För miljöns, för nöjets och för plånbokens skull. Det viktigaste för mig är att försöka påverka så nyprodukti­onen av kläder minskar i världen.

Boken som hon har givit ut på eget förlag är full av inspiratio­n och sömnadstip­s. Här finns beskrivnin­g på olika typer av lappar och lagningar, hur tyg kan skarvas och hur plagg kan sys in – eller läggas ut.

Det finns även enkla mönster att ta del av och en kort kurs i broderitek­nik. Maria bjuder på många inspireran­de tips på hur man förlänger livet på sina plagg. Från något så enkelt som att byta knappar till total förändring där materialet är det enda som är igenkännba­rt efteråt.

– Min tanke med boken är att ge inspiratio­n och peppa till att våga. Våga ta fram älsklingst­röjan som blivit för liten och ge den nytt liv, antingen genom att lägga till textilier eller att låta tröjan bli något helt annat, som en väska eller en basker.

Alla kan inte sy, men Maria menar att det går att göra mycket utan större sykunskape­r.

– Lappa hålet på byxorna går att göra utan symaskin. Den som absolut inte kan sy, kanske har en kompis som är duktig och som kan hjälpa till.

 ?? BILD: ERIKA OLOFSSON ?? Maria Schmidt-Larsson från Svanesund vill inspirera andra att återbruka textilier. Nyligen gav hon ut en bok där hon tipsar om hur älskade plagg kan lagas – eller sys om.
BILD: ERIKA OLOFSSON Maria Schmidt-Larsson från Svanesund vill inspirera andra att återbruka textilier. Nyligen gav hon ut en bok där hon tipsar om hur älskade plagg kan lagas – eller sys om.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden