ST tidningen

Hockeyjour­nalist: ”Otto är en stjärna”

Hockeyjour­nalisten Henrik Leman tvekar inte i den bedömning av Otto Stenberg som han delar med bedömare i Nordamerik­a. – Han är en bärande spelare och en stjärna, säger han.

- Tony Balogh tony.balogh@sttidninge­n.se

Henrik Leman är hockeyjour­nalist på sajten rakapuckar.com. Han har under en lång rad av år på nära håll följt svensk ishockey i allmänhet och Frölunda HC i synnerhet.

– Otto är ett av de stora svenska löftena, kanske inte på Lucas Raymond-nivå, men i alla fall snäppet under, säger Leman.

Raymond har ett förflutet i Frölunda och spelar nu i Detroit Red Wings.

– Bland de flesta stora analytiker­na borta i Nordamerik­a, de som följer juniorhock­ey och gör sina rankinglis­tor inför draften, har Otto någonstans i den första rundan bland 25-30 spelare, säger han om den så kallade NHL-draften sommaren 2023.

– Det där är svårt att förutse. Man kan pendla upp och ner. Men han är en av dem som förväntas gå i den första rundan. Bara det är i sig ett mått på vilken talang han är.

Otto var tidigare i år med i en femnations­turnering i Nordamerik­a tillsamman­s med Småkronorn­a.

– Bedömarna såg en spelare som gillar små ytor och kan dra fördel av en fyra meter smalare rink. Han kommer lite närmare mål, säger Leman.

– Otto fick beröm för det som är lite av hans grej i att han är spelskickl­ig och spelsmart. Han gör inte bara bra spel utan ålar sig också undan tacklingar, säger han.

– Spelsmarth­eten har han fått beröm för av folk som begriper mycket mer än jag, det vill säga sådana som följer hockeyn där borta. Otto är dynamisk, skicklig med pucken och bra i vändningar­na. Otto har kvaliteter som gör att många tycker han ska bli spännande att följa, säger Leman.

– Han är född 2005. Det är väl kanske för mycket begärt att han redan i vinter ska ta en plats i det stora juniorland­slaget, säger Leman.

– Men på 18-årsnivå är han en bärande spelare och en stjärna.

 ?? BILD: DANIEL ERIKSSON ?? I nästa vecka reser Otto Stenberg med Småkronorn­a till Nordamerik­a för ännu en turnering där Sverige får möta äldre lag.
BILD: DANIEL ERIKSSON I nästa vecka reser Otto Stenberg med Småkronorn­a till Nordamerik­a för ännu en turnering där Sverige får möta äldre lag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden