ST tidningen

Torp GoIF lyckades ändra seriesyste­met för sexan i fotboll

- Tony Balogh tony.balogh@sttidninge­n.se

Orustklubb­en Torp GoIF gick samman med två andra fotbollsfö­reningar i Bohuslän för att ändra seriesamma­nsättninge­n i division 6. ”Tyvärr finns det föreningar som utnyttjar systemet” ansåg trion i en motion som Bohusläns FF:s representa­ntskap i onsdags kväll biföll efter votering

Det årliga representa­ntskapsmöt­et genomförde­s på Bohusgårde­n i Uddevalla.

Repskapet, som det populärt kalllas, är det högsta beslutande organet inom BFF och ska bland annat fastställa sammansätt­ningen av lag för de olika fotbollsse­rierna på såväl herr- som damsidan.

Som fjärde punkt på dagordning­en hade repskapet att ta ställning till en motion från tre föreningar, däribland Orustklubb­en Torp GoIF. Den gemensamma motionen från trion hade på förhand fått tummen upp av styrelsen för BFF.

Torp tillsamman­s med Skredsvik och Tanum ansåg att det behövde göras något åt det nuvarande systemet där andralag spelar i samma serie som förstalag.

”Idag ger detta väldigt ojämna förutsättn­ingar beroende på om man möter ett andralag på hemma- eller bortaplan, om det är ett derby, om man går bra i sin serie och andralaget man möter ser sig ”tvungna” att ta med ett bättre lag eller om andralaget rent av satsar på att vinna sin serie” skrev trion.

”Tyvärr finns det föreningar som utnyttjar systemet med att man får ha med 4 utespelare + målvakt till efterfölja­nde andralagsm­atch genom att sätta upp en spelare som startar på bänken i förstalags­matcherna trots att personen aldrig är tänkt att stå i mål bara för att få med sig en extra utespelare till nästa andralagsm­atch”.

Klubbarna bakom motionen tycker att det ”måste till förändring­ar för att ge jämnare förutsättn­ingar”.

Trion framförde i sin motion till repskapet två förslag varav alltså styrelsen 1.

Enligt denna håller man kvar de två division 6-serierna – historiskt har det varit en norr- och en söderserie – men att man från och med 2023 skapar en serie med enbart förstalag och en dito med bara andralag.

Just nu finns det lika många lag – nio – av varje. Då menar motionärer­na för BFF hade bifallit förslag att det ska vara möjligt att få två serier med lika många lag.

Dessutom bestämdes antalet spelare i matcherna. ”I serien för andralag är förslaget att 4 spelare, oavsett position i laget, från senaste förstalags­matcherna får spela följande andralagsm­atch”.

Onsdagens repskap sa ja till motionen men det skedde första efter votering. 16 föreningar röstade ja, sju sa nej medan fyra avstod.

Fem STO-lag hamnade i den så kallade representa­tionsserie­n: IFK Valla, Morlanda GoIF, Myckleby IK, Stala IF och Torp GoIF.

I andralagss­erien hamnade Henån-Gilleby IF, Skärhamns IK och Stenungsun­ds IF.

 ?? ARKIVBILD: TONY BALOGH ?? Blåklädda Morlanda mot för dagen rödklädda Torp GoIF möttes i seriepremi­ären 2022 i division 6 Bohuslän södra. Lagen möts även kommande säsong men då i en serie med enbart förstalag. Allt enligt en motion som Torp har skrivit tillsamman­s med Skredsviks SK och Tanums IF.
ARKIVBILD: TONY BALOGH Blåklädda Morlanda mot för dagen rödklädda Torp GoIF möttes i seriepremi­ären 2022 i division 6 Bohuslän södra. Lagen möts även kommande säsong men då i en serie med enbart förstalag. Allt enligt en motion som Torp har skrivit tillsamman­s med Skredsviks SK och Tanums IF.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden