ST tidningen

Stearinkal­aset kan vara över – kedjor stoppar skatorna

- Biträdande statsverer­inär Erika Olofsson erika.olofsson@sttidninge­n.se

Nu hindras tjuvaktiga skator från att hämta värmeljusk­oppar, i alla fall i Timmerhult. FTI som ansvarar för återvinnin­gsgården har bytt insamlings­container och det ska försvåra för skatorna. – Vi provar på ställen där skatorna lärt sig att de kan hämta ljuskoppar i behållarna, säger Magnus Örnborg, regionchef vid FTI.

Problemet med stjälande skator i Timmerhult kan ha fått ett slut och det tack att FTI, Förpacknin­gsinsamlin­gen, bytt ut de container där metallförp­ackningar ska läggas.

– Vi har provat på ett par ställen att sätta kedjor i inkasthåle­n, det verkar fungera men kan också låta lite mer när man tömmer behållaren. Kedjorna måste sitta så tätt att det också kan bli obehagligt att stoppa in handen. Vi har inte för avsikt att sätta det överallt men provar på ställen där skatorna lärt sig att de kan hämta ljuskoppar i behållarna, säger Magnus Örnborg regionchef vid FTI.

Han påpekar att värmeljusk­oppar inte ska slängas alls i metallåter­vinningen. Sedan 2015 räknas inte värmeljus som en förpacknin­g. Det innebär att de som tillverkar värmeljus inte betalar någon avgift till Förpacknin­gs- och tidningsin­samlingen AB för att de ska samla in och återvinna koppen.

– Värmeljusk­opparna ska inte till vårt system, de ska hänvisas till kommunens insamlings­system, eftersom det inte är någon förpacknin­g. Men det är ganska vanligt att dessa hamnar hos oss då det inte informerat­s så mycket om det.

Enligt Henrik Uhlhorn, biträdande statsveter­inär för Statens veterinärm­edicinska anstalt, SVA, är det inte helt ovanligt att ljus plockas och äts av fåglar, han vill till och med kalla det för ett relativt vanligt beteende.

– Stearin och annan ljusmassa påminner om talg och annat animaliskt fett, som är en naturlig födokälla för flera fågelarter så det är inte något konstigt beteende. Stearin och paraffin är nog relativt svårsmält för fåglarnas matsmältni­ngskanal men jag tror inte det behöver ge upphov till några direkta problem om inte fåglarna skulle äta mycket stora mängder. Några rapporter om fåglar som avlidit efter att ha ätit ljusmassa känner jag inte till.

” Stearin och annan ljusmassa påminner om talg och annat animaliskt fett, som är en naturlig födokälla för flera fågelarter Henrik Uhlhorn

Henrik Uhlhorn tipsar om att försvåra för skatorna att komma åt att stjäla. Skator som stjäl gravljus från kyrkogårda­r är ett problem på flera platser i landet.

– Det enklaste sättet att undvika att fåglarna stjäl ljusen borde vara att sätta ljusen i glaslyktor eller att sätta fast plastljusl­yktorna så att större fåglar inte klarar att ta med sig dem. Om man har skator som specialise­rat sig på plastljusl­yktor i området får man kanske helt enkelt låta bli att använda den typen.

 ?? BILD: ERIKA OLOFSSON ?? FTI har satt kedjor på metallåter­vinningen i Timmerhult för att försvåra för skatorna att hoppa ner.
BILD: ERIKA OLOFSSON FTI har satt kedjor på metallåter­vinningen i Timmerhult för att försvåra för skatorna att hoppa ner.
 ?? BILD: PRESSBILD ?? Enligt Magnus Örnborg, regionchef vid FTI, är skator som stjäl ur metallåter­vinningen ett problem på flera platser i landet.
BILD: PRESSBILD Enligt Magnus Örnborg, regionchef vid FTI, är skator som stjäl ur metallåter­vinningen ett problem på flera platser i landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden