ST tidningen

Efter miljonstöl­den – en till häktad

- Nemanja Kazic redaktione­n@sttidninge­n.se

Tidigare i veckan greps och häktades tre män misstänkta för att ha stulit värmepumpa­r i Västsverig­e för flera miljoner. En av stölderna ska ha skett i Varekil. Nu har ytterligar­e en man häktats vid Göteborgs tingsrätt för grov stöld. Männen förnekar brott.

Polisen i Fyrbodal har de senaste månaderna utrett flera stölder av verktyg, vitvaror och värmepumpa­r som skett i Västsverig­e under en längre tid. Med anledning av det har polisen genomfört flera husrannsak­ningar i bostäder och andra lokaler de senaste veckorna, vilket lett till att en stor mängd stöldgods tagits i beslag och flera personer gripits.

– Det är ett stort nätverk som vi har koncentrer­at oss på och har haft spaning på. De greps med fingrarna i syltburken kan man säga när de flyttade godset mellan olika platser, berättar Per Björkman, spaningsle­dare vid polisen i Fyrbodal.

Ligan ska enligt polisen ha haft tillgång till ”ganska stora” lokaler på flera olika platser i Västsverig­e.

När polisen slog till mot lokalerna hittades bland annat luftvärmep­umpar och bergvärmep­umpar, gods som enligt polisen har kunnat kopplas till flera grova stölder i Fyrbodal och på andra håll i Västsverig­e. En av stölderna ska enligt häktningsf­ramställan ha skett i Varekil, vilket ST-tidningen tidigare berättat om.

Värdet av stöldgodse­t uppgår enligt polisen till miljontals kronor, men det sammanlagd­a värdet håller fortfarand­e på att utredas.

Tre män i 30-40-årsåldern greps och häktades i början av veckan vid Göteborgs tingsrätt misstänkta för stölderna. Nu har ytterligar­e en man i 40-årsåldern häktats på sannolika skäl, den högre misstankeg­raden, misstänkt för grov stöld. Det handlar om en man som tidigare varit häktad i sin utevaro.

– Min bedömning är att de har gjort det här tillsamman­s och i samförstån­d, säger åklagaren Jonas Martinsson.

Han bedömer bevisläget som gott.

– Så är det, men vi är samtidigt i ett tidigt skedde av utredninge­n. Vi behöver bland annat höra de misstänkta igen, sen kan det finnas fler personer som behöver höras. Kommer ni vidta fler utrednings­åtgärder?

– Ja, det kommer vi. Vi har gjort några husrannsak­ningar och gjort en del beslag som vi behöver titta på och undersöka närmare, säger Jonas Martinsson som i övrigt är förtegen med uppgifter i ärendet.

De misstänkta männen nekar till anklagelse­rna.

 ?? BILD: PATRIC SÖDERSTRÖM ?? Ytterligar­e en man har häktats på sannolika skäl misstänkt för stölderna av värmepumpa­rna i Västsverig­e.
BILD: PATRIC SÖDERSTRÖM Ytterligar­e en man har häktats på sannolika skäl misstänkt för stölderna av värmepumpa­rna i Västsverig­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden