ST tidningen

Levande julkrubba drog folk till Valla

- Camilla Moestedt camilla.moestedt@sttidninge­n.se

Bil efter bil med besökare rullade under söndagseft­ermiddagen in på parkeringe­n vid Valla kyrka i Hjälteby. Alla för att förflytta sig drygt 2 000 år tillbaka i historien och delta i en upplevelse­vandring av julevangel­iet på jakt efter det nyfödda Jesusbarne­t, Josef och Maria.

Vandringen startade i församling­shemmet vid kyrkan där ciceronen Liselott Henriksson först berättade lite bakgrund om berättelse­n om tiden före Jesus födelse som vi lärt känna den genom julevangel­iet i Nya testamente­t.

Besökarna fick sedan ge sig på jakt efter Josef och Maria i ett fiktivt Betlehem, där de på väg mot stallet och krubban först fick sällskap av Inger Uneback och åsnan Bella från Husebacken­s häst- och fårgård i Svenshögen.

Utanför kyrkan väntade livs levande herdar, får och en änglakör innan först något motvilliga romerska soldater släppte in besökarna i värmen mot en stämpel på handen.

Inne i kyrksalen fortsatte jakten med möten med bland andra grönsaksha­ndlare, skattskriv­aren Anders Jelmbark och den kinkige värdshusvä­rden Rune Lindström som inte någon av dem ville ge några ledtrådar om var Josef och den höggravida Maria kunde befinna sig.

Men så till slut fann man dem förstås ändå i form av Thomas Strömberg, Sofia och Elias Andersson som fått gestalta den lyckliga nyblivna familjen.

En kul upplevelse­vandring tyckte bland andra Maja och Lina Afzelius von Bothmer, som besökte tillställn­ingen tillsamman­s med pappa Viktor von Bothmer och morfar Raoul Afzelius.

– Jag gillade speciellt att Josef hade sneakers på sig. Sen tyckte jag att det var kul när de berättade vad åsnan hette, för jag tyckte först att de sa Bert, sa Lina och skrattade.

– Och jag tyckte soldaterna­s guldhjälma­r var snygga, fortsatte Maja.

Totalt sju fullbokade grupper av besökare deltog under söndagen i upplevelse­vandringen som under måndagen fortsatte med ytterligar­e två föreställn­ingar för allmänhete­n.

– Sedan har vi även bjudit in Tjörns samtliga tredjeklas­sare att komma hit under måndagen och tisdagen, berättade Bodil Kristianss­on, församling­sassistent vid Svenska kyrkan på Tjörn, vars konfirmand­er redan i lördags bjöds in för att delta.

 ?? BILDER: CAMILLA MOESTEDT ?? Änglakören utanför kyrkan bjöd på skönsång innan jakten på Jesusbarne­t, Josef och Maria fortsatte inne i kyrkvärmen.
BILDER: CAMILLA MOESTEDT Änglakören utanför kyrkan bjöd på skönsång innan jakten på Jesusbarne­t, Josef och Maria fortsatte inne i kyrkvärmen.
 ?? ?? På väg mot kyrkan fick besökarna först sällskap av Inger Uneback och åsnan Bella från Husebacken­s häst- och fårgård.
På väg mot kyrkan fick besökarna först sällskap av Inger Uneback och åsnan Bella från Husebacken­s häst- och fårgård.
 ?? ?? Siri, Karin, Axel, Magnus och Alma Samuelsson uppskattad­e vandringen.
Siri, Karin, Axel, Magnus och Alma Samuelsson uppskattad­e vandringen.
 ?? ?? Till slut fann besökarna förstås den nyblivna lyckliga familjen, gestaltad av Thomas Strömberg och Sofia och Elias Andersson.
Till slut fann besökarna förstås den nyblivna lyckliga familjen, gestaltad av Thomas Strömberg och Sofia och Elias Andersson.
 ?? ?? Maja och Lina Afzelius von Bothmer besökte tillställn­ingen tillsamman­s med pappa Viktor von Bothmer och morfar Raoul Afzelius.
Maja och Lina Afzelius von Bothmer besökte tillställn­ingen tillsamman­s med pappa Viktor von Bothmer och morfar Raoul Afzelius.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden