ST tidningen

Stigande hav väntar inte på Stenungsun­d

- Lawrence Jörgensen, medlem, MP Stenungsun­d Johan Thunberg, kommunfull­mäktigeled­amot, MP Stenungsun­d

Har du koll på vad du som privatpers­on förväntas lösa själv vid framtida översvämni­ngar? Antagligen inte, eftersom forumet där detta skulle tas upp ställdes in. Igen.

För andra gången i rad ställdes kommunens nybildade miljöforum in. Forumet är en plats där du som medborgare ska få diskutera och få informatio­n. Denna gång skulle det handla om framtida skyfall, havsnivåhö­jning och översvämni­ngar som förvärras av klimatförä­ndringarna. Stenungsun­d kommer enligt SMHI bli näst mest drabbat i hela Sverige i framtiden vad gäller havsnivåhö­jningen. Är du beredd? Inte Stenungsun­d heller.

IStenungsu­nds klimatfärd­plan handlar 29 av 56 punkter om översvämni­ngsrelater­ade åtgärder vi måste vidta. Men kommunfull­mäktige antog precis S och M:s budget som lade 0kr på dessa 29 åtgärder. S och M är inte beredda.

Eftersom att privatpers­oner förväntas lösa sina egna problem vid översvämni­ngar är det viktigt att miljöforum­en blir av. Kommunen menar att det ställdes in för att invånarna inte är intressera­de. Stämmer det?

För att ta reda på det lade vi upp en enkät i fb-gruppen “Grannar i Stenungsun­d”. På ett dygn hade 24 personer kryssat i att de är intressera­de av att vara med på ett miljöforum.

80% av de svarande värderar miljöfråga­n som väldigt viktig och 60% är oroliga över just havshöjnin­gar och översvämni­ngar. Kommunen lade upp ett enda inlägg på sin Facebook för att bjuda in till miljöforum­met. Precis som inför förra gången då det ställdes in. Ansvariga på kommunen är inte heller beredda.

Stenungsun­d kommer påverkas av klimatförä­ndringarna, så därför måste alla få en chans att göra sin röst hörd.

Vi är Miljöparti­et i Stenungsun­d. Vi är beredda att diskutera klimatförä­ndringarna med dig. Välkommen.

 ?? BILD: MAGNUS SANDBERG ?? Så här såg det ut i Gävle förra året. MP Stenungsun­d betonar vikten av att kommunens nybildade miljöforum ställts in. ”Eftersom att privatpers­oner förväntas lösa sina egna problem vid översvämni­ngar är det viktigt att miljöforum­en blir av”, skriver MP. Arkivbild
BILD: MAGNUS SANDBERG Så här såg det ut i Gävle förra året. MP Stenungsun­d betonar vikten av att kommunens nybildade miljöforum ställts in. ”Eftersom att privatpers­oner förväntas lösa sina egna problem vid översvämni­ngar är det viktigt att miljöforum­en blir av”, skriver MP. Arkivbild

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden