ST tidningen

Magnus från Henån vaktar skatten i årets julkalende­r

Från 1700-tals vakten Rask till tjuven Johanna kan steget tyckas långt, men den gemensamma nämnaren är Magnus Sundberg från Henån. Från och med första december kan TV-tittarna följa honom i SVT:s julkalende­r. – Jag är med redan från första avsnittet av ju

-

Redan ett par minuter in i årets julkalende­r ” Kronprinse­n som försvann” syns två respekting­ivande väktare som sätter upp ett anslag från självaste drottninge­n.

Väktarna Rask och Frisk återkommer sedan titt som tätt i julkalende­rn under hela december.

– Ja vi är med ganska ofta, i 16 program av 24 så syns vi, säger Magnus Sundberg.

Magnus, med rötterna på Orust, fick inför inspelning­en i somras spara ut både skägg och hår för att se tidsenlig ut.

– Det hela utspelar sig på 1700-talet, så inför varje tagning blev vi sminkade så vi skulle se smutsiga ut.

Inspelning­en av julkalende­rn skedde i somras på Gotland, men vissa delar spelades in i Ungern där det finns en stor studio som flitigt anlitats av olika filmbolag.

– Hela julkalende­rn utspelar sig i en påhittad värld, tittaren får inte veta vad staden heter, utan det är en liten stad där många spännande saker händer. Drottninge­n rövas bort och kronprinse­n försvinner och så finns det en stor skatt i slottet.

Rask och Frisk är ett väktarpar med lite attityd. De är inte allt för nöjda med att vara längst ned på lönelistan utan har ambitionen att komma upp lite i väktarbran­schen. Vakten Frisk spelas av Magnus goda vän och parhäst Christoffe­r Nordenrot. Han har också synts i tidigare uppsättnin­g av julkalende­rn.

– Så nu står det 2-1 till Christoffe­r när det gäller medverkan i julkalende­rn, säger Magnus med ett skratt.

För att spela i julkalende­rn har länge varit något av en dröm för Magnus. Känslan att vara med i en produktion som når miljontals svenskar varje dag under en månad har varit kittlande.

– Nu kan jag bocka av den på min ”bucket list”. Christoffe­r och jag fick frågan från produktion­steamet om vi

 ?? BILD: SVERIGES TELEVISION, SVT ?? Årets julkalende­r ”Kronprinse­n som försvann” beskrivs som: ”En vintrig berättelse med både spänning och humor, som utspelas någon gång för länge sedan.”.
BILD: SVERIGES TELEVISION, SVT Årets julkalende­r ”Kronprinse­n som försvann” beskrivs som: ”En vintrig berättelse med både spänning och humor, som utspelas någon gång för länge sedan.”.
 ?? ?? Magnus Sundberg tillsamman­s med kompisen Christoffe­r Nordenrot som väktarna Rask och Frisk. De fick båda förfrågan från filmbolage­t att spela väktare i årets julkalende­r Kronprisen­s som försvann.
Magnus Sundberg tillsamman­s med kompisen Christoffe­r Nordenrot som väktarna Rask och Frisk. De fick båda förfrågan från filmbolage­t att spela väktare i årets julkalende­r Kronprisen­s som försvann.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden