ST tidningen

Årets Svanesunds­profil ville inte vara någon frontfigur

Elsie Carlssons långa engagemang gör henne till årets Svanesunds­profil. – Jag har inte velat vara någon frontfigur, säger hon.

- Sven Lundstedt

I år är det 50 år sedan Elsie Carlsson startade en seglarskol­a i Svanesund tillsamman­s med Barbro Olsson. Båda var då aktiva i simskolan och segelbåtar fick man låna ihop till deltagarna.

– Vi hade fem elever till att börja med. Sedan blev seglarskol­an jättestor med både förmiddag- och eftermidda­gsgrupper plus en vuxengrupp, berättar Elsie Carlsson hemma i villan på Alvägen i Svanesund.

Men det är bara ett exempel på Elsies samhällsen­gagemang. Hon är också aktiv i Burås skolmuseum, beläget några kilometer från Svanesund. Där gick hon själv i skola som barn.

– Varje år tar vi emot grupper av asylsökand­e unga och visar dem hur det såg ut i skolan här förr i tiden, berättar Elsie Carlsson.

Kanske är arbetet med att bevara gamla fotografie­r från Svanesund och samla informatio­n om dem som bott på orten ändå hennes största insats. Det menar i alla fall Lena Dramsvik i Föreningen Svanesund:

– Elsie Carlsson har gjort en fantastisk kulturgärn­ing i Svanesund.

Resultatet blev boken ”Svanesund du minns” som trycktes första gången redan 1985.

Därför har föreningen nu utsett Elsie till ”Årets Svanesunds­profil”. Utmärkelse­ns mottagare vill i stället lyfta fram hela gruppen som genomförde de omfattande undersökni­ngarna:

– Jag har inte velat vara någon frontfigur, så jag sa till dem att jag helst ville slippa. Vi var ju åtta personer i dokumentat­ionsgruppe­n. Men nu är alla borta, utom jag och Stina Berntsson.

Över 600 fotografie­r har Elsie Carlsson och de andra i gruppen samlat in eller kopierat.

– Att det finns så många gamla bilder från Svanesund beror till stor del på de sommarboen­de, eller badgästern­a som de kallades förr. De hade ofta tillgång till kamera, förklarar Elsie Carlsson, som av en särskild anledning kom i kontakt med många av Svanesunds fastighets­ägare.

Tillsamman­s med sin nu bortgångne man, Sven-Olof Carlsson, drev hon nämligen företaget Svanesunds rör.

– När vi jobbade hemma hos kunderna åkte jag ibland ut med något som fattades och kom i slang med de boende.

– Jag tyckte det var jättespänn­ande att tala med folk. Många kände nog också att det var roligt när någon ville höra deras historia. Jag har fått inblick i människoöd­en!

Enligt Elsie Carlsson var det Elsa Olsson i dokumentat­ionsgruppe­n som förklarade att materialet skulle räcka till en bok. Orust Sparbank gav dem ett lån för att trycka upp tusen exemplar.

– Upplagan tog slut på en månad och vi behövde aldrig använda lånet som banken erbjudit oss.

Efter några år trycktes en ny omgång böcker och Elsie har fortfarand­e några exemplar kvar av den.

– Boken är som ett uppslagsve­rk. När någon frågar om samhället kan man ofta säga: Det står i ”Svanesund du minns”.

Elsie Carlsson menar att hon alltid haft ett intresse för det gamla Svanesund.

– Vi har ju upplevt en jättestor förändring under vår livstid.

Men en del är sig likt. När Elsie och hennes man flyttade till Svanesund 1965 fanns där skola, affär, post och bank. Det gör det i princip fortfarand­e. Men resterna av det gamla samhället nere vid färjan är borta. Dokumentat­ionsgruppe­n har dock gjort en modell av samhället, som finns att beskåda på äldreboend­et i Svanesund.

Svanesunds­profilen är nu lite orolig över framtiden. Hur blir det med allt material hon samlat på sig?

– Vad ska hända med alla mina bilder? Och nu skulle någon behöva dokumenter­a vad som hänt efter 1985.

Elsie Carlssons senaste engagemang rör ett båtsmansto­rp som ligger längs kulturvand­ringsleden i Kultehamn. Tillsamman­s med Byggnadsfö­reningen Svanesund, startad av hennes man Sven-Olof, har hon precis räddat torpet från förgängels­en.

– Det som är roligt hinner man alltid med, menar Elsie Carlsson.

 ?? BILD: SVEN LUNDSTEDT ?? ”Det som är roligt hinner man alltid med”, säger Elsie Carlsson om arbetet med boken Svanesund du minns.
BILD: SVEN LUNDSTEDT ”Det som är roligt hinner man alltid med”, säger Elsie Carlsson om arbetet med boken Svanesund du minns.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden