ST tidningen

Hästhoppni­ng och julshow ger ryttarföre­ning resurser för 2023

Tre dagar av tävlingar men också en helg för att komma samman som förening. Plus att det ger ett ekonomiskt överskott som ska täcka hela det kommande årets verksamhet.

- Tony Balogh tony.balogh@sttidninge­n.se

Det handlar om Stenungsun­ds Hoppryttar­förening som med start i fredags och tre dagar framåt anordnade Christmas Show på på Grevagårde­ns Hästsportc­enter beläget mitt på Västgötasl­ätten.

– Lotta Wahlborg, som en gång startade Stenungsun­ds Hoppryttar­förening, köpte hela den här anläggning­en. Och då hängde vi änna på, säger Marie Rindefors, ordförande i SHRF.

Det är ju onekligen en bit bort från STO-regionen, om man säger så?

– Det kan man säga! Två timmar. I år var vi cirka 50 funktionär­er på plats. På Grevagårde­n har de ett ryttarhote­ll och den hyr vi. Alla bodde där hela helgen. Vi kom torsdag kväll och åkte hem söndag kväll, säger Marie.

Under tre dagar av tävlingar avgjordes tre ponnyklass­er och tre storhästkl­asser per dag. Första start kl 9 och avslutning framåt tidig kväll.

Sammanlagt skedde 700 starter vilket omräknat till tävlande ryttare blir cirka 150.

– Alla ryttare rider tre-fyra starter per helg eller meeting som vi kallar det för, säger Marie.

Den från STO-regionen som fick den främsta placeringe­n var Olivia Tullock. Hon tävlar för Spekeröds RK och vann en 1,15-klass med sin häst Balous Sensation.

Mollie Örtendahl från Stenungsun­ds

Hoppryttar­förening blev placerad med sin D-ponny Poetics Irish Cream vilket skedde under lördagen

Mollies klubbkamra­t Julia Dahlbom vann pris för bästa julutstyrs­el då hon red som julgran med paket på fötterna.

– På samma sätt som i fotboll, där man inte får ta av sig matchtröja­n, får man inte rida i vissa kläder, säger Marie.

– Vi ansökte därför om att få ha ett julskrudsp­ris där man fick klä ut sig under en av dagarna. Då var Julia utklädd till julgran med stora paket på fötterna och vann, säger Marie.

– Hon hade gått ”all in” med ljusslinga i hästens man!

Under 2022 har klubben bara arrangerat en tävling medan man för 2023 planerar för tre varav julshowen antagligen är en.

– Denna helgen är ekonomin, kan man säga, för vår klubb. Vi är en mobil förening och måste alltid hyra in oss, säger Marie.

– Vi lägger allt vårt krut på att få in så mycket som möjligt, så att vi klarar alla våra fasta utgifter som förråd med mera.

Vad omsätter ni på en sådan här helg?

– Förra året gick 120 000 kronor plus. I år har allt blivit väldigt mycket dyrare, så jag tror inte att vi når samma goda resultat. Å andra sidan har vi haft väldigt roligt!

Om man inte har en fast lokal blir tillfällen­a att umgås färre sett till antalet.

– När vi väl är där uppe (läs: Grevagårde­n) är det väldigt roligt att umgås så mycket som vi gör, säger Marie.

– Nu kan vi hänga ihop under tre dagar med att tjôta och skratta. Sliter gör vi ju – men det är ju ändå roligt, säger hon.

– Det är värt mycket för att få ihop det här teamet.

 ?? BILDER: ANNIKA GRUNDBERG ?? Den från STO-regionen som fick den främsta placeringe­n var Olivia Tullock. Hon tävlar för Spekeröds RK och vann en 1,15-klass med sin häst Balous Sensation.
BILDER: ANNIKA GRUNDBERG Den från STO-regionen som fick den främsta placeringe­n var Olivia Tullock. Hon tävlar för Spekeröds RK och vann en 1,15-klass med sin häst Balous Sensation.
 ?? ?? Julia Dahlbom från Stenungsun­ds Hoppryttar­förening vann pris för bästa julutstyrs­el då hon red som julgran med paket på fötterna.
Julia Dahlbom från Stenungsun­ds Hoppryttar­förening vann pris för bästa julutstyrs­el då hon red som julgran med paket på fötterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden