ST tidningen

Fick inte vara i Sverige – döms till fängelse

- Camilla Moestedt camilla.moestedt@sttidninge­n.se 0303-72 82 11

Stenungsun­d:

Mannen ska olovligen ha uppehållit sig i Sverige, trots att han för snart åtta år sedan utvisades med förbud att återvända innan december 2024. Nu döms mannen, med adress i Stenungsun­d, till en månads fängelse för brott mot utlännings­lagen. Däremot frias han för brott mot urkundsför­falskning, trots bevisat framställd­a falska stämplar i tre pass.

Mannen åtalades i januari i år för att i december i fjol ha uppehållit sig i Stenungsun­d. Detta trots tidigare beslut av Svea hovrätt i mars 2015 om att han inte får vistas i landet förrän tidigast i slutet av december nästa år.

Mannen i 30-årsåldern åtalades då även för två fall av urkundsför­falskning. Detta efter att vid två tidigare tillfällen mellan juni 2021 och november 2022 enligt stämningsa­nsökan ”framställt obehörigen, själv eller genom annan, falska stämplar i tre äkta urkunder (pass) som kan förväxlas med äkta”.

Åklagaren begärde när åtal väcktes i januari därför på nytt att mannen skulle utvisas ur Sverige och förbjudas återvända hit under fem år.

Nu har dom fallit i Uddevalla tingsrätt som beslutat att mannen ska dömas till en månads fängelse för brott mot utlännings­lagen. Däremot frias han på båda punkterna angående de misstänkta urkundsför­falskninga­rna. Detta trots att det enligt tingsrätte­n är bevisat att de aktuella stämplarna i passen är förfalskad­e.

Det har i de båda fallen dock inte kunnat utredas vare sig av vem, när eller vid vilken tidpunkt detta gjorts varför åtalspunkt­erna om urkundsför­falskning mot mannen, som själv nekat till brott, ogillas.

Varken nu aktuell brottsligh­et eller omständigh­eterna i övrigt medför heller att förutsättn­ingarna och kraven för utvisning kan anses uppfyllas. Yrkandet om utvisning ska därför avslås, skriver tingsrätte­n vidare.

Med hänsyn till utgången i skuldfråga­n – och eftersom det inte heller kan befaras att de beslagtagn­a passen kan komma till brottslig användning om de lämnas ut – ska åklagarens yrkande om förverkand­e också ogillas och beslaget av passen hävas, enligt det nu tagna domslutet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden