ST tidningen

Tre utryckning­ar under samma vecka

Tre gånger på en vecka. Så många gånger fick räddningst­jänsten rycka ut till Kristineda­lskolan. Ett tråkigt rekord.

- Sven Lundstedt sven.lundstedt@sttidninge­n.se 0303-72 82 16

Stenungsun­d:

Första veckan på terminen gick brandlarme­t flitigt på Kristineda­lskolan. På torsdagen lämnade eleverna för tredje gången på en vecka sina klassrum för att utrymma skolan.

Även den gången var det ett automatlar­m som lösts ut av en brandvarna­re.

Det är ett dystert rekord.

– Det har inte hänt förut att vi haft tre brandlarm på en vecka, säger Jeanette Ryrbo, rektor för förskolekl­ass till årskurs 6, strax efter att alla elever gått tillbaka till sina klassrum.

Vad som händer vid larmen är att elever och personal går ut och samlas vid skateparke­n utanför skolan. Där räknas alla in och man inväntar räddningst­jänstens besked om att man kan återvända till lokalerna.

Den här gången misstänkte räddningst­jänsten att någon sprej låg bakom larmet.

Men vid det föregående tillfället riktades också misstankar­na mot någon form av parfymspre­j.

– Om man riktar en sprejflask­a mot brandvarna­rna utlöser det larmet, förklarar Jeanette Ryrbo.

Det första larmet i den aktuella veckan ska dock ha berott på en smällare.

– Vi vet förstås inte om larmen satts igång medvetet, eller om någon bara råkat spruta deodorant inne på en toalett där brandvarna­rna finns, säger Mattias Castejon, rektor för grundsärsk­olan och resursskol­an.

Han menar att automatlar­m vanligtvis brukar inträffa bara en eller ett par gånger per termin. Därför var veckan extrem.

I terminens andra vecka följde ytterligar­e ett larm, vilket innebär att skolan drabbades av fyra automatlar­m på mycket kort tid.

En omständigh­et kring tidigare larm påminner dock om dagens situation:

– Larmen brukar komma i uppger Mattias Castejon.

Åtgärder har dock vidtagits. Alla larmen har polisanmäl­ts. Skolans lärare har pratat med alla elever och man har kontaktat samtliga vårdnadsha­vare.

– Det är viktigt att folk förstår att de här larmen inte är gratis. Om det kommer fram att någon elev är försjok, övare kan föräldrarn­a bli skadestånd­sskyldiga, förklarar Pernilla Kentsdotte­r Larsson, rektor för årskursern­a 7-9 på Kristineda­lskolan.

Hon menar att falsklarm också utgör en samhällsfa­ra eftersom de kan försena räddningst­jänstens insatser vid verkliga bränder eller trafikolyc­kor.

Räddningst­jänsten besökte också skolan i torsdags den 3 februari för att informera om sitt uppdrag och vad som händer när larmet går. Sådana besök har förekommit tidigare men återupptas nu.

Skolans rektor hoppas att automatlar­men är över för den här gången.

– Men vi vågar inte säga att det är över helt och hållet, peppar, peppar! säger Pernilla Kentsdotte­r Larsson.

 ?? BILDER: SVEN LUNDSTEDT ?? Mattias Castejon och Jeanette Ryrbo konstatera­r att skolan slår rekord i automatlar­m.
BILDER: SVEN LUNDSTEDT Mattias Castejon och Jeanette Ryrbo konstatera­r att skolan slår rekord i automatlar­m.
 ?? ?? När brandlarme­t går på Kristrined­alskolan ska eleverna utrymma lokalerna och samlas vid skateparke­n för att räknas in.
När brandlarme­t går på Kristrined­alskolan ska eleverna utrymma lokalerna och samlas vid skateparke­n för att räknas in.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden