ST tidningen

Evakuerade får flytta tillbaka till sina lägenheter i Skärhamn

- Linnéa Nilsson linnea.nilsson@sttidninge­n.se

Tjörn:

Nu kan de boende som blivit evakuerade från sina lägenheter i Panoramahu­set i Skärhamn återvända hem. Detta efter att Tjörns kommun åtgärdat det avloppsrör som tidigare läckt ut orenat bajsvatten i Toftenäs naturreser­vat. – Det är jätteskönt, säger den tidigare evakuerade Gösta Palm.

Bostadsrät­tsförening­en Panorama 360 i Skärhamn fick ett föreläggan­de från kommunen att stoppa läckan innan den 27 januari. Då de inte lyckades åtgärda felet innan dess tog Tjörns kommun över.

– Kommunen har via vår fantastisk­a VA-avdelning gjort ett arrangeman­g som gör att läckan är stoppad. Vi meddelade också att de evakuerade kan flytta tillbaka, säger Bengt-Arne Andersson, ordförande i samhällsby­ggnadsnämn­den i Tjörns kommun.

Läckan har stoppats genom att avloppsled­ningen kopplats bort från det befintliga betongröre­t som enligt kommunen är till för dagvatten och i stället kopplats direkt på brunnen. Kommunens lösning kan dock komma att behöva göras om.

– Kommunen har åtgärdat läckan till naturen, den är inte åtgärdad på ett sätt som är en permanent lösning – det är inte vår sak att göra, säger Bengt-Arne Andersson.

Lennart Palmgren, ordförande i bostadsrät­tsförening­en Panorama 360, i Skärhamn har delade känslor kring åtgärden.

– Det känns bra att alla har kunnat flytta tillbaka men avloppsfrå­gan är bara tillfällig­t ordnad. Så det är fortfarand­e ett stort problem vem som ska ta ansvar för den riktiga lösningen, säger han.

Vad tycker du om lösningen? – Det är ingen lösning, det är en akutlösnin­g, säger Lennart Palmgren.

I ett mejl till

Tjörns kommun skriver Lennart Palmgren följande om åtgärden:

”Kommunens temporära lösning på avloppet; ett plaströr ovanpå marken med närmare 90 graders vinkel in mot brunnen. En temporär lösning som förutsätte­r att det inte blir minusgrade­r i för många dygn framöver. De boende håller tummarna.”

Gösta och Gunilla Palm är två av de boende som blev evakuerade från sitt hem medan avloppet var avstängt. Under fredagseft­ermiddagen fick de beskedet att de kunde flytta hem igen efter fyra nätter i en bekants lägenhet.

Hur är det att hemma igen?

– Det är jätteskönt. Även om det vara tillbaka inte var något fel på där vi bodde innan så var det skönt att komma tillbaka så man får ställa sig framför kikaren igen, men idag är det så dimmigt att det inte är någon idé, skrattar Gösta Palm medan han tar en promenad på Skärhamns bryggor med hustrun Gunilla.

Vad åtgärden kommer att kosta och vem som ska faktureras har parterna olika åsikter om.

Vad kommer prislappen bli för åtgärden?

– Det har vi inte hunnit räkna ut än, men visst kommer det att kosta pengar och fakturan kommer gå till bostadsrät­tsförening­en. Jag vill inte spekulera i hur mycket det kommer kosta med det är ju två till tre dagars jobb och ett antal personer som har jobbat, säger Bengt-Arne Andersson på Tjörns kommun.

Föreningen med Lennart Palmgren i spetsen tänker annorlunda.

– Jag vill inte lämna några kommentare­r kring den frågan. Det figurerar så mycket uppgifter kring vad det är som ska faktureras, vem som ska betala och vem som är ansvarig. Jag har ingen uppgift om att det skulle läggas över på oss om det ser ut nu, säger ordförande i föreningen, säger han.

 ?? BILD: LINNÉA NILSSON ?? Nedanför trappan från Panorama ligger den brunn dit avloppsrör­et skulle vara påkopplat.
BILD: LINNÉA NILSSON Nedanför trappan från Panorama ligger den brunn dit avloppsrör­et skulle vara påkopplat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden