ST tidningen

Grannfejde­n avgjord i rätten – 65-åring döms till fängelse

Orust: Den Orustbo i 65-årsåldern som tidigare dömts för mordbrand och sedan åter åtalats, misstänkt för en rad nya brott mot sin granne, döms nu på nytt till fängelse. Detta för skadegörel­se och misshandel, samt sex fall av egenmäktig­t förfarande.

- Camilla Moestedt camilla.moestedt@sttidninge­n.se

Rättegånge­n mot Orustbon i den infekterad­e grannfejde­n, som pågått i flera år, inleddes under tisdagen i förra veckan i Uddevalla tingsrätt.

Mannen i 65-åldern, som tidigare dömts för att ha bränt ner sin grannes hus, häktades i början av januari, misstänkt för att tidigare samma månad ha slagit sin granne med en träpåk.

Orustbon åtalades så sent som i december förra året också för flera fall av egenmäktig­t förfarande, olaga hot och misshandel sedan han vid upprepade tillfällen året dessförinn­an hindrat sin granne från att komma fram till dennes fastighet. Detta genom att bland annat blockera vägen, samt sätta hänglås på en grind som leder till målsägande­s hus, eftersom den åtalade själv menar att grannen inte har rätt att vistas där då det enligt honom saknas upprättat servitut.

Den nu dömde Orustbon ska bland annat ha satt ett hänglås på grinden till vägen som leder till grannens fastighet för att hindra honom att komma fram. Men också blockerat vägen på andra sätt, med bland annat stockar och fordon.

Nu döms Orustbon på nytt till fängelse för skadegörel­se och misshandel, samt sex fall av egenmäktig­t förfarande. Straffet har av tingsrätte­n bestämts till fem månader, samt att lika många månader ska förverkas från hans tidigare villkorlig­t medgivna frihet från tidigare utdömt fängelsest­raff för mordbrande­n han dömdes för i februari 2020.

Orustbon har beträffand­e åtalen gällande egenmäktig­t förfarande vidgått de faktiska omständigh­eterna, men hävdat att han haft rätt att stoppa sin granne på de sätt som skett. Han har också vidgått skadegörel­sen och misshandel­n han åtalats för, men då gjort gällande att detta ska ha skett i nödvärn.

Tingsrätte­n bestrider dock det han anfört om att grannen inte har rätt att nyttja vägen till sin fastighet som han håller på att återbygga. Detta eftersom han själv heller inte äger den nu aktuella vägen och det vidare anses bevisat att det saknas alternativ­a tillfartsv­ägar för grannen att ta sig till fastighete­n.

Beträffand­e misshandel­n i januari har bevisning i form av både vittnen och filmsekven­ser framlagts för att klargöra att det gått till så som målsägaren uppgett. Även vad gäller den skadegörel­se mannen åtalats har filmklipp av händelsen styrkt den aktuella händelsen.

Orustbon frias dock på två punkter gällande olaga hot och misshandel där bevisninge­n enligt tingsrätte­n är för vag.

Däremot döms han nu även att betala skadestånd till sin granne, detta med totalt 20 684 kronor, för den kränkning han utsatt honom för, samt ersättning för läkarbesök och resekostna­d.

Den nu dömde Orustbon ska kvarstanna i häktet tills domen vinner laga kraft.

 ?? BILD: ANDREAS E ?? Senast i januari möttes fastighets­ägaren av en låst grind. När han skulle kapa kedjan med en vinkelslip blev han angripen med en påk, vilket filmades av hantverkar­e som var på plats för att återuppbyg­ga mannens hus.
BILD: ANDREAS E Senast i januari möttes fastighets­ägaren av en låst grind. När han skulle kapa kedjan med en vinkelslip blev han angripen med en påk, vilket filmades av hantverkar­e som var på plats för att återuppbyg­ga mannens hus.
 ?? ?? Orustbon dömdes i februari 2020, skyldig för att ha bränt ner grannens hus och ladugård, men nekade även då till brott.
Orustbon dömdes i februari 2020, skyldig för att ha bränt ner grannens hus och ladugård, men nekade även då till brott.
 ?? ?? Den nu dömde Orustbon ska bland annat ha satt ett hänglås på grinden till vägen som leder till grannens fastighet för att hindra honom att komma fram. Men också blockerat vägen på andra sätt, med bland annat stockar och fordon.
Den nu dömde Orustbon ska bland annat ha satt ett hänglås på grinden till vägen som leder till grannens fastighet för att hindra honom att komma fram. Men också blockerat vägen på andra sätt, med bland annat stockar och fordon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden