ST tidningen

Professorn pratade om Nato i Skärhamn

Tjörn: Vad finns det för risker och möjlighete­r med ett svenskt Nato-medlemskap? Kommer Turkiet att godkänna Sverige som medlem? Frågorna var många vid föredraget om Nato i Skärhamn.

- Torbjörn Arvidsson redaktion@sttidninge­n.se

I onsdags besökte Ulf Bjereld kommunbibl­ioteket i Skärhamn för att hålla ett föredrag om Nato i Tjörns kommuns regi.

Bjereld är professor i statsveten­skap vid Göteborgs universite­t, och tidigare har han varit ordförande för Socialdemo­krater för tro och solidarite­t.

– Jag tycker att processen gått för fort när det gäller att ansöka om Nato-medlemskap. Det är alltid lättare att stå vid sidan om och kritisera, men nu är det så att vi hamnat i ett säkerhetsp­olitiskt limbo, säger han.

Ulf Bjereld öppnade föredraget i Skärhamn med att ge en historiebe­skrivning. Sverige har visserlige­n sluppit krig i över 200 år, men har ändå inte förhållit sig neutralt i alla konflikter.

– Det är inte vår alliansfri­hets förtjänst som gjort att vi undgått krig. Det är snarare tillfällig­heter, sa Ulf Bjereld och nämnde några exempel då Sveriges neutralite­t överskridi­ts.

– Tysklands truppförfl­yttningar i Sverige under andra världskrig­et är en sådan sak. Vi har även samarbetat med Nato under efterkrigs­tiden, även om det inte var officiellt utan skulle hållas hemligt.

Under åren har världsordn­ingar kommit och gått. Efter Sovjetunio­nens och Warszawapa­ktens upplösning i början av 1990-talet fanns det ingen hotbild mot väst längre.

Men de senaste årens utveckling i världen har gjorde att de borgerliga partierna väckte frågan om en Nato-ansökan.

Även Socialdemo­kraterna ändrade ståndpunkt, och det fick ganska fort. Dåvarande försvarsmi­nistern Peter Hultqvist (S) sa 2021 att Sverige inte skulle gå med i Nato så länge han var försvarsmi­nister.

Ijuni 2022 skickades ändå in.

– När Finland beslutade sig för att ansöka gjordes det en tvärvändni­ng inom socialdemo­kraterna. Det verkar som att alla trodde att vi skulle tas emot i Nato

ansökan med öppna armar, men det var en total felbedömni­ng, säger Ulf Bjereld.

Olika omständigh­eter har lett till att Turkiet fortfarand­e inte godkänt Sveriges ansökan som medlem av Nato.

Det handlar bland annat om att Sverige inte lämnat ut vissa PKK-medlemmar, en upphängd docka av president Erdogan i Stockholm och en uppmärksam­mad koranbränn­ing.

Ett 20-tal personer hade tagit plats i Skärhamns bibliotek för att lyssna till föredraget om Nato och för ställa sina frågor till Ulf Bjereld.

Arrangeman­get ingick i föreläsnin­gsserien ”Perspektiv” som är tänkt att spegla samtiden ur olika perspektiv.

 ?? ?? Ulf Bjereld talade om ett säkerhetsp­olitiskt ”limbo” när han besökte Skärhamn.
Ulf Bjereld talade om ett säkerhetsp­olitiskt ”limbo” när han besökte Skärhamn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden