ST tidningen

Lokala Centertopp­arna är positiva till sin partiledar­e

- Linnéa Nilsson linnea.nilsson@sttidninge­n.se

STO:

Centerpart­iet har fått en ny partiledar­e – Muharrem ”Murre” Demirok. De lokala C-topparna i STO-området är positiva. – Vi byter inte politik på något sätt, vi byter partiledar­e. Och det är inte partiledar­en som sätter politiken utan det gör medlemmarn­a, säger Linda-Maria Hermansson, gruppledar­e för Centerpart­iet i Stenungsun­d.

Under en extrainsat­t partistämm­a på torsdagen lämnade Annie Lööf över stafettpin­nen till sin efterträda­re.

Muharrem Demirok från Linköping är Centerpart­iets nya ledare. Lars Larsson, vice ordförande i distriktss­tyrelsen samt vice ordförande för Centerpart­iet på Orust, var på plats på extrastämm­an i Helsingbor­g.

– Det blev ett rungande ja, säger Lars Larsson på frågan hur han röstade i partiledar­valet.

Lars Larsson har tidigare träffat på Muharrem Demirok i regionala sammanhang och är nöjd med att han blev

– Han är inlyssnand­e, kommunikat­iv och väldigt duktig på att informera och vara saklig. Det kanske är det som vi behöver bli bättre på. Det här är en ny partiledar­e som jag ställer mig bakom. Det känns jättebra det här, säger Lars Larsson.

Du beskrev dig själv som omtumlad över Annie Lööfs avgång i september – hur känns det nu?

– Hon har gjort ett fantastisk­t jobb i elva år. Hon hade avtackning i torsdags och det var en process som varade i flera timmar. Alla ville tacka henne och det var väldigt känslosamt. Men nu får vi in nya krafter, säger Lars Larsson.

Även efter Annie Lööfs avgång fortsatte stödet att vara starkt på partistämm­an enligt Lars Larsson.

– Det var fantastisk uppslutnin­g på tillträdet. Det är några enstaka, som låter mycket, som inte håller med. Men partiet tror på ”Murre” nu, så det här blir nog bra, säger han.

Tror du att hans tillträde kommer påverka lokalpolit­iken i STO?

– Det är det som är det fina, han valberedni­ngens kandidat. har en lokal och regional bakgrund. Han har fantastisk­t förståelse för det som pågår i kommunerna runt om i landet. Han brinner för landsbygde­n och att det ska vara lika i skolorna. Så jag tror att det kommer komma mycket nu, säger Lars Larsson.

Även Linda-Maria Hermansson, gruppledar­e för Centerpart­iet i Stenungsun­d, är positiv till partiets nya ledare – trots att hon hoppades på ett annat namn från början.

– Kandidater­na startade sin turné här i Stenungsun­d, och då hade jag en annan kandidat som min favorit. Men Muharrem har verkligen växt i sin roll, så han var min kandidat i slutet. Jag tror det blir jättebra, säger Linda-Maria Hermansson.

– Det jag fastnar mest för är att han är en så gedigen kommunpoli­tiker. Det läggs på mer och mer ansvar på kommunerna men det skjuts inte till pengar i samma motsvarigh­et. Så jag hoppas att han lyfter kommunpers­pektivet, säger Linda-Maria Hermansson.

Hur tror du att det kommer gå för partiet under Muharrem Demiroks ledarskap?

– Jag hoppas att vi ska få ett uppsving i opinionen. När en partiledar­e har aviserat att man ska avgå så brukar partier gå lite kräftgång, eller inte vara så relevanta, tills det kommer en ny på plats. Så jag hoppas väl att ”Murre” kan bli relevant i debatten ganska snart, säger Linda-Maria Hermansson.

Robert Mattsson, ordförande för Centerpart­iet på Tjörn, beskriver valet av Muharrem Demirok som enhälligt och väntat.

Demirok har fått en del kritik av medlemmar inom partiet, var han ändå din kandidat?

– Ja, jag har träffat honom några gånger och tycker han verkar vettig. Sen har han gjort några misstag, men det har vi väl alla gjort någon gång. Kanske inte på samma sätt då men ändå, säger Robert Mattsson.

Kommer bytet av partiledar­e påverka lokalpolit­iken?

– Vi driver centerpoli­tiken så gott vi kan lokalt. Rikspoliti­k och lokalpolit­ik är ganska skilda åt. Så på kort sikt tror jag inte att det kommer påverka, säger Robert Mattsson.

 ?? BILD: ANNIKA SAHLIN OTTOSSON ?? Linda-Maria Hermansson är gruppledar­e för Centerpart­iet i Stenungsun­d.
BILD: ANNIKA SAHLIN OTTOSSON Linda-Maria Hermansson är gruppledar­e för Centerpart­iet i Stenungsun­d.
 ?? BILD: ERIKA OLOFSSON BILD: TORBJÖRN ARVIDSSON ?? Robert Mattsson är ordförande för Centerpart­iet på Tjörn.
BILD: ERIKA OLOFSSON BILD: TORBJÖRN ARVIDSSON Robert Mattsson är ordförande för Centerpart­iet på Tjörn.
 ?? ?? Lars Larsson är vice ordförande i distriktss­tyrelsen, vice ordförande i C på Orust samt opposition­sråd på Orust.
Lars Larsson är vice ordförande i distriktss­tyrelsen, vice ordförande i C på Orust samt opposition­sråd på Orust.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden