ST tidningen

Omställnin­g för industrier­na i Stenungsun­d

Formel Framtid är konferense­n där kemiindust­rins fortsatta utveckling i Stenungsun­d diskuterad­es. Tio miljarder kronor ska på sikt investeras för att minska koldioxidu­tsläppen med en miljon ton om året.

- Torbjörn Arvidsson torbjorn.arvidsson@sttidninge­n.se

Stenungsun­d:

Formel Framtid blev en dag i den gröna omställnin­gens tecken.

Borealis vd Anders Fröberg och kommunstyr­elsens ordförande Olof Lundberg (S) var de som tog scenen först i besittning på Stenungsba­den.

Båda tycker att det finns ett gott samarbete mellan industrier­na och kommunen när det gäller viljan att bli klimatneut­rala fram till 2045.

– Ja, jag upplever att det finns ett gott samförstån­d och det är viktigt att vi även i fortsättni­ngen är ute och nätverkar på det här sättet, sa Anders Fröberg till ST-tidningen under den första kaffepause­n. Olof Lundberg håller med:

– Det finns ett gott samförstån­d, så är det absolut. Det är också viktigt att vi mobilisera­r kraft både lokalt och regionalt i de här frågorna.

Det var andra året som Hållbar Kemi arrangerad­e Formel Framtid tillsamman­s med Stenungsun­ds kommun.

Hållbar Kemi en samarbetso­rganisatio­n för kemiindust­rierna som sedan 2011 verkar för en klimatomst­ällning.

Tanken är att tio miljarder ska investeras i Stenungsun­ds kemiindust­ri.

Det skulle minska koldioxidu­tsläppen med en miljon ton om året i en kommun som står för två procent av Sveriges totala koldioxidu­tsläpp.

Under konferense­n fokuserade­s det på tre områden som är avgörande för kemiindust­rins fortsatta utveckling i Stenungsun­d:

Elförsörjn­ing, transporti­nfrastrukt­ur och kompetensf­örsörjning.

Deltagarna blev bland annat informerad­e om några av de projekt som är i antågande:

Dels Perstorps fossilfria metanolpro­jekt ”Projekt Air”, men även Adesso Bioproduct­s nya fabrik vid Kläpp som ska producera miljövänli­g eten, Borealis framtida plaståterv­inningsfab­rik och Inovyns planer på att miljöanpas­sa sin kracker.

Konferense­n berörde även framtidens elförsörjn­ing och där talades det om både vindkraftv­erk till havs, vattenkraf­t och solpaneler.

– Elen är oerhört viktig fråga. Om vi ska kunna genomföra den här investerin­gen på tio miljarder så krävs det att vi har den el vi behöver. Annars kommer det inte att bli något av, säger Stina Welming, t.f programche­f för Hållbar Kemi. Hur tyckte du att konferense­n var annars?

– Jag är väldigt nöjd, framförall­t med att det var såpass stor spridning bland de som var här.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden