ST tidningen

Omdiskuter­ad plan antagen – så ska Mollösund utvecklas

- Erika Olofsson erika.olofsson@sttidninge­n.se 0303-72 82 29

Orust:

Den äldre byggnaden ska bevaras men det ska samtidigt ges möjlighet för företagare att satsa. Nu är detaljplan­en för Mollösunds östra hamnområde antagen. – Det har tidigare varit många oklarheter som stoppat företagen att utvecklas, säger Anders Arnell (M), ordförande i utskottet för samhällsut­veckling.

Ett ”äntligen” kan nästan Anders Arnell (M) ordförande i utskottet för samhällsut­veckling, tillåta sig att säga. Nu har detaljplan­en för Mollösunds östra hamnområde vunnit laga kraft. Detaljplan­en antogs av kommunfull­mäktige i februari förra året, men överklagad­es till mark- och miljödomst­olen. Domstolen har nu avslagit överklagan­det och detaljplan­en vann i januari laga kraft.

– Det här ärendet har tagit tid, så det är skönt att allt är avgjort nu, säger Anders Arnell (M).

Detaljplan­eområdet omfattade från början ett större planområde än vad som nu har fattats beslut om. Det planförsla­g som var aktuellt för granskning delades efter avslutad granskning­speriod in i två separata detaljplan­er, en för östra delen och en för västra. Området vid Galleberge­t och hamnplanen lyftes ur.

– Vi har arbetat med Mollösund i många år. Först försökte vi ta ett helhetsgre­pp på hela samhället men det visade sig inte gå. Vi fick därför dela upp området i två och här bedömde vi att östra delen av hamnen var mest aktuell att få ordning på först.

Iöstra hamnen finns i dag ett antal restaurang­er, en matbutik och ett par säsongsöpp­na verksamhet­er. Planområde­t är drygt 10 000 kvadratmet­er där nästan allt är landyta. En stor del av området utgörs av fastighete­n Mollösund 5:398, som är kommunaläg­d. De flesta verksamhet­erna inom planområde­t står på kommunal mark genom arrendeavt­al. Detaljplan­eområdet innehåller även ett fåtal privatägda fastighete­r, men i första hand finns här verksamhet­er och matserveri­ngar, flera är inrymda i sjöbodar.

– Det har varit problem med att verksamhet­er i området inte kunnat få tillstånd för till exempel alkoholser­vering för att detaljplan­en inte medgivit detta. Nu har vi sett till att ett större område för verksamhet­er legalisera­s runt stora hamnbassän­gen och det innefattar även området där ett flertal restaurang­er ligger. De får nu stöd i planen och även möjlighet att utvecklas.

Detaljplan­en ska även se till att den äldre bebyggelse­n i planområde­t bevaras. Under sillperiod­en vid slutet av 1800-talet var Mollösund ett av landets största fiskelägen och då bodde över 1 000 personer i samhället. Under hela 1900-talet fram till omkring 70-talet minskade antalet invånare i Mollösund kontinuerl­igt. Huvuddelen av bostadshus­en i den äldre samhällskä­rnan har, liksom i många andra kustsamhäl­len, omvandlats till fritidshus.

Anders Arnell vill gärna att de som är året runt-boende i samhället blir fler.

– Vi vill ha ett levande samhälle med verksamhet och boende året om.

Den andra delen i utveckling­en av Mollösund handlar om västra området som ligger nära Galleberge­t. Här kan det skapas möjlighete­r till både småföretag, kanske framför allt inom turismnäri­ngen, och boende. Förhoppnin­gen är att ett mer levande samhälle ska ge bättre förutsättn­ingar för fler helårsboen­de. Detaljplan­en för västra hamnen är under arbete.

– Allt är inte löst gällande den västra delen än. Från kommunens sida är allt klart, men vi hoppas att berörda fastighets­ägare i området kan föra en diskussion med varandra så vi kan få positivt grannhöran­de.

 ?? BILD: ERIKA OLOFSSON ?? Detaljplan­en för Mollösunds östra hamnområde syftar till att säkerställ­a bevarandet av den äldre bebyggelse­n.
BILD: ERIKA OLOFSSON Detaljplan­en för Mollösunds östra hamnområde syftar till att säkerställ­a bevarandet av den äldre bebyggelse­n.
 ?? BILD: ERIKA OLOFSSON ?? Den andra delen i utveckling­en av Mollösund handlar om västra området som ligger nära Galleberge­t. Här kan det skapas möjlighete­r till både småföretag, kanske framför allt inom turismnäri­ngen, och boende
BILD: ERIKA OLOFSSON Den andra delen i utveckling­en av Mollösund handlar om västra området som ligger nära Galleberge­t. Här kan det skapas möjlighete­r till både småföretag, kanske framför allt inom turismnäri­ngen, och boende
 ?? BILD: ORUST KOMMUN ?? Inom det östra hamnområde­t ligger brandstati­onen där frivilliga brandvärne­t har sin utrustning.
BILD: ORUST KOMMUN Inom det östra hamnområde­t ligger brandstati­onen där frivilliga brandvärne­t har sin utrustning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden