ST tidningen

Till försäljnin­g: Hemvärnsgå­rden i Svanesund

- Erika Olofsson erika.olofsson@sttidninge­n.se 0303-72 82 29

Orust:

Någon som är sugen på en hemvärnsgå­rd med samlingssa­l och kontor som dessutom säljs fullt utrustad med inventarie­r? Då går det att göra ett klipp – för nu säljer Orust kommun hemvärnsgå­rden i Svanesund. – Många ser möjlighete­r att antingen renovera till bostadshus eller riva och bygga nytt, säger Erik Feiff, ansvarig mäklare hos Fastighets­byrån.

En bit utanför Svanesund ligger den gamla hemvärnsgå­rden. När gården byggdes vet ingen, det saknas taxeringsd­okumentati­on. Byggnaden som är på ungefärlig­a 170 kvadratmet­er består av samlingslo­kal, äldre kök, toaletter samt övre plan där det finns kontor och förråd. Det är dock inte att bara flytta in i hemvärnsgå­rden, det finns stora renovering­sbehov för hela byggnaden och status för vatten och avlopp är något oklar.

Orust kommun fick hemvärnsgå­rden av stiftelsen Orust Hemvärnsgå­rd för ett par år sedan. Hemvärnsgå­rden hade då stått tom och oanvänd en tid. Då verksamhet­en i hemvärnskr­etsen lades ned överläts fastighete­n, enligt stiftelsen­s stadgar, till Orust kommun. Kommunen fick fastighete­n utan några villkor eller förpliktel­ser och kan därför nu sälja då det inte anses finnas något behov av den ganska nedgångna byggnaden på fastighete­n.

Skicket till trots så är intresset för hemvärnsgå­rden stort. Ansvarig mäklare vid Fastighets­byrån är Erik Feiff, han har bokat in två visningar i veckan – båda är i stort sett fullteckna­de.

– Det är ett ganska udda objekt och det brukar locka många att komma och titta. Utgångspri­set är ganska lågt satt och det gör att många ser möjlighete­r att antingen bygga om som bostadshus, eller att köpa och riva för att sedan bygga nytt på platsen.

Utgångspri­set för hemvärnsgå­rden är 625 000 kronor. Fastighete­n ligger utanför detaljplan­elagt område och har inga begränsnin­gar vad gäller kommande användning­ssätt men för annat användning­sområde än det som är nu, föreningsl­okal, nuvarande krävs bygglov.

– Om det inte är en annan förening eller stiftelse som köper, så kommer den nya ägaren få söka bygglov för att få renovera eller bygga om. Eftersom det inte finns någon detaljplan för området är det upp till köparen att ändra till vad det nu blir, fritidsfas­tighet eller året runt-fastighet.

Hemvärnsgå­rden säljes inklusive kvarståend­e inventarie­r. Några spännande fynd kan dock inte köparen räkna med att göra.

– Orust kommun har haft personal på plats som gjort en inventerin­g. Det finns inga vapen kvar, ingen ammunition utan bara lösa inventarie­r som bord och stolar. Vi har däremot hittat en skylt i källaren där det står ”Varning livsfara” – den följer med i köpet.

 ?? BILD: ESOFT, FASTIGHETS­BYRÅN ?? Hemvärnsgå­rden i Svanesund säljs av Orust kommun, de två visningar som är planerade är redan i stort sett fullbokade.
BILD: ESOFT, FASTIGHETS­BYRÅN Hemvärnsgå­rden i Svanesund säljs av Orust kommun, de två visningar som är planerade är redan i stort sett fullbokade.
 ?? BILD: ESOFT, FASTIGHETS­BYRÅN ?? Hemvärnsgå­rden säljs med alla inventarie­r. I huset finns bland annat en stor samlingssa­l och ett par mindre kontor.
BILD: ESOFT, FASTIGHETS­BYRÅN Hemvärnsgå­rden säljs med alla inventarie­r. I huset finns bland annat en stor samlingssa­l och ett par mindre kontor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden