ST tidningen

Vallen är ett av de åtta bästa lagen i futsal – i hela Sverige

Helgen den 10-12 mars genomförs slutspelet med de åtta bästa P17-lagen i futsal. Ett av åtta lag som reser till Helsingbor­g arena är Vallens IF.

- Tony Balogh tony.balogh@sttidninge­n.se 0303-72 82 24

Det är Svenska Fotbollför­bundet som arrangerar SM för P17-lag i futsal. Tidigare möttes mästarna från distrikten och de bästa gick sedan vidare till ett slutspel i Helsingbor­g.

– Men upplägget är ett annat nu. Alla lag får anmäla sig och så spelar man olika steg, säger Wåhlström om det som påminner om USM i handboll som också spelas i steg.

– Beroende på antalet lag blir det olika många grupper i steg 1. I steg 2 ska det dock vara 32 lag och i steg 3 ska det vara 16 lag kvar. Därefter blir det en finalhelg i Helsingbor­g arena med steg 4, säger han.

I det första steget, i en trelagsgru­pp som spelades i Agnebergsh­allen i Göteborg i december förra året, drog IF Warta sig ur vilket gjorde att de båda kvarvarand­e lagen, däribland Vallen, gick vidare.

– Man kan säga att både vinnaren och förloraren gick vidare från vår grupp, säger Wåhlström.

I steg 2 i en ny trelagsgru­pp skedde samma sak: ett lag – Tynnered United – drog sig ur.

– Killarna hade en bra dag. De vann med 6–0 mot Askim och 7–1 mot Ramlösa Södra, säger han.

I det tredje steget, som spelades den gångna helgen i Frölunda Kulturhus i Göteborg, hamnade Vallen i en grupp med tre lag: Velebit, Skoftebyn och Laxå IF.

– Vi började med att vinna mot Skoftebyn med 2–1. Laxå hade vunnit över Velebit med 11–1. Då tänkte man att Velebit kanske inte är så bra. Men Laxå var bra och vi fick stryk med 1–9, säger Wåhlström.

– Vi gjorde en dålig match men de var klart bättre.

I sista matchen mot Velebit behövde Vallen kryssa. Där vände de blåtröjade på underläge 0–1 till seger med 3–1.

Därmed är Vallen klart för det sista steget – som ett av de åtta bästa lagen i Sverige. Slutspelet sker i Helsingbor­g arena 10-12 mars.

– Man lottas i en av två fyrlagsgru­pper där ettan och tvåan går vidare till semifinal. Det blir en gruppspels­match på fredag kväll och så två på lördag, säger han.

– Semifinal och final blir i så fall på söndagen. Förhoppnin­gsvis blir det två övernattni­ngar, men det kan ju hända att vi får åka hem på lördagen.

Lottningen blev klar häromdagen. Vallen ställs mot i tur och ordning Lund FC, Skyllbergs IK från Närke och Hanvikens SK från Stockholm.

Wåhlström poängterar att det här är sista chansen eftersom det inte finns något SM-slutspel för P19 i futsal – det finns bara för P17.

I futsal kan man ta ut en matchtrupp på max 14 spelare.

– Men vi tar inte ut så många utan kommer att ta ut tolv. I futsal har man fyra utespelare och en målvakt. Vi har inte riktigt bestämt det än men vi kommer nog inte att åka med mer än elva eller tolv spelare, säger Wåhlström.

Men det betyder inte att spelare därmed får stanna hemma.

– Det som är med är de som är intressera­de och vill vara med, säger han.

 ?? BILDER: PRIVAT ?? Vallens IF tog svig vidare från det tredje steget i Frölunda kulturhus.
BILDER: PRIVAT Vallens IF tog svig vidare från det tredje steget i Frölunda kulturhus.
 ?? ?? Vallens IF är ett av åtta lag som reser till SM för P17-lag i futsal som avgörs i Helsingbor­g.
Vallens IF är ett av åtta lag som reser till SM för P17-lag i futsal som avgörs i Helsingbor­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden