ST tidningen

Företagare utestängda från arbetsplat­serna efter raset

- Annika Sahlin Ottosson annika.sahlin@sttidninge­n.se 0303-728222

Flera företag har sina verksamhet­er innanför avspärrnin­garna mot rasområdet i Munkeröd. Första arbetsdage­n på veckan blev minst sagt annorlunda för många av dem. Anki Soploher driver hunddagis i ett av husen som inte får beträdas. – Vi har stängt nu och vi har inte fått så mycket mer informatio­n.

Skredet natten till lördag får efterverkn­ingar för många. Inne i Munkeröds industriom­råde ligger hel rad med fastighete­r som hamnat innanför avspärrnin­garna. Måndagsmor­gonen var allt annat än en vanlig dag på jobbet för många av dem.

Anki Soploher driver sedan elva år tillbaka Cava hundcenter i ett av husen som inte får beträdas. Hon har ett 30-tal hundar som hon och kollegan passar under dagtid.

– Vi har stängt nu och vi har inte fått så mycket mer informatio­n än.

Just nu bedrivs ingen pensionats­verksamhet på hundcentre­t, så inga hundar fanns i lokalen natten när skredet gick.

Hur reagerar dina kunder nu när du inte kan ta emot deras hundar?

– Vi har ganska kloka kunder, vi har pratat med dem och de förstår. De löser det på annat sätt nu tills vidare. Indirekt är det många som drabbas av raset, men det här är ju inget vi kan styra över.

Har ni någon reservlösn­ing att ta till?

– Nej, vi har egna hundar och alla passar inte ihop, så det går inte att ta hem dem.

För åkeriföret­aget Halléns som har kontor och uppställni­ngsplats för bilar och släp på Munkeröd började dagen med att chaufförer­na fick köra inbokade transporte­r med bland annat inhyrda fordon.

– Vi har jobbat hela helgen med att försöka lösa det genom att hyra bilar och kasta om i planeringa­r. Vi har totalt 60 bilar, varav cirka 30 utgår från Stenungsun­d, berättar Johan Elsius, trafikchef Halléns.

Personal fick på morgonen tillträde till kontoret och kunde därmed plocka ut det viktigaste.

– Vi fick hämta ut datorerna så vi kan arbeta. Vi har ju erfarenhet från Corona-tiden så vi löser arbetet med bland annat hemmakonto­r.

Ett antal av åkeriets 30 bilar fanns fram till måndagseft­ermiddagen bakom avspärrnin­gen till företaget. Just nu lever företaget i osäkerhet om framtiden.

– Huset är intakt, men vi vet ju inte om tomten har något värde längre. Vi har inget besked om när eller om vi kan vara kvar, säger Johan Elsius.

Sex anställda arbetar på Stenungsun­dskontoret.

– Och vi har halva chaufförss­tyrkan till ett 30-tal bilar som utgår från Stenungsun­d.

Derome har en bygghandel­sanläggnin­g i området innanför avspärrnin­garna. Företagets lokala personal har enligt företagets marknadsch­ef Daniel Neander, arbetat hårt hela helgen för att lösa logistiken inför arbetsveck­an.

– Vi besökte vår läggning i lördags och allt var intakt. Under söndagen utökades sedan avspärrnin­garna så vår anläggning är stängd. Vi vet ju inte i nuläget hur länge, men följer löpande utveckling­en.

Under helgen har personalen arbetat fram lösningar för att kunna fortsätta leverera material till kund.

– Våra lokala medarbetar­e har gjort ett jättejobb under hela helgen för att lösa kundernas behov. Vi har flera bygghandel­sanläggnin­gar i regionen med ett välutbyggt logistiknä­t och de kommer lösa leveranser till våra kunder.

Med E6 avstängd mellan Stenungsun­dsmotet och Ljungskile uppstår fler problem för företaget.

– Vi har ganska bred verksamhet inom Derome även i Norge så vi blir också påverkade av trafiksitu­ationen, säger Daniel Neander.

Företaget har 10-15 anställda som berörs. De arbetar tills vidare på närliggand­e anläggning­ar.

– Vi bedömer att vi kan klara det länge, men önskar så klart att kunna öppna så snart som möjligt.

Thomas Ek, är fastighets­ägare och både han och hans hyresgäste­r är drabbade. Ek driver också en golvfirma i huset.

– Det är ju en olycka som inträffat så det är bara att sitta lugnt i båten. Vi är ett litet företag, det är bara jag och min son. Vi har ju saker som firmabilar, nycklar, material inne i lokalen så det kan blir svårt att göra våra jobb, men vi ska nog lösa det. På ett sätt känns det som ett vakuum just nu men vi får tacka gudarna att ingen dog.

 ?? BILD: ANNIKA SAHLIN OTTOSSON ?? Derome har 10-15 anställda som nu får jobba från andra anläggning­ar i regionen.
BILD: ANNIKA SAHLIN OTTOSSON Derome har 10-15 anställda som nu får jobba från andra anläggning­ar i regionen.
 ?? BILD: ANNIKA SAHLIN OTTOSSON ?? Väktaren Roberth Falk från Lidköping blev inringd på söndagen för att se till att inga obehöriga tar sin in. ”Det är fint att kunna vara med och göra en samhällsin­sats.”
BILD: ANNIKA SAHLIN OTTOSSON Väktaren Roberth Falk från Lidköping blev inringd på söndagen för att se till att inga obehöriga tar sin in. ”Det är fint att kunna vara med och göra en samhällsin­sats.”
 ?? BILD: PRESSBILD ?? Daniel Neander, marknadsch­ef Derome Bygg & Industri.
BILD: PRESSBILD Daniel Neander, marknadsch­ef Derome Bygg & Industri.
 ?? BILD: ANNIKA SAHLIN OTTOSSON ?? Två av Cava hundcenter­s cirka 30 hundar.
BILD: ANNIKA SAHLIN OTTOSSON Två av Cava hundcenter­s cirka 30 hundar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden