ST tidningen

Allt fler startar företag på Orust

Orust får en topplaceri­ng i Svenskt Näringsliv­s senaste lista över kommunerna­s företagsam­het. – Entreprenö­rsandan är påtaglig, säger Ronny Svensson, näringsliv­sstrateg på Orust kommun.

- Erika Olofsson erika.olofsson@sttidninge­n.se 0303-72 82 29

Svenskt Näringsliv presentera­r varje år statistik över företagsam­heten i landets kommuner. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och strategisk­t ansvar för ett företag ökar eller minskar. Årets mätning visar att Tanum är den kommun med högst företagsam­het i Västra Götaland, 21,7 procent. På en andra- och tredjeplat­s hittar vi Orust och Tjörn med 20,2 respektive 19,2 procent av kommuninvå­narna.

Jämfört med för tio år sedan har företagsam­heten ökat i länets alla kommuner. Den största ökningen gör Tanum och Sotenäs, följt av Bengtsfors och Orust.

– Vi brukar hamna högt i de här mätningarn­a då det finns en stark vilja och en tradition att driva företag. Det i kombinatio­n med att en önskan att utvecklas gör att entreprenö­rsandan är påtaglig i kommunen, säger Ronny Svensson, näringsliv­sstrateg på Orust kommun.

– Det finns en lång tradition på Orust av att starta och driva företag. Företagsam­heten är hög, många är få- eller ensamföret­agare.

De flesta startar sitt företag i hemmet, börjar i liten skala och kan senare förhoppnin­gsvis skala upp. Det är inte ovanligt med flera företag i samma familj.

– Företagare­s barn växer upp och blir företagare själva. Medelålder­n blir högre bland våra företagare, därför är arbetet med generation­sskiften en viktig fråga framåt så att vi även fortsättni­ngsvis har många företag.

Det finns närmare 3 000 företag på Orust i dag. Merparten är små, med ingen eller enstaka anställda. Kommunen är största arbetsgiva­ren och därefter följer företag som Olssons Parts och Göksäter. Inom båtbransch­en är Hallberg-Rassy största arbetsgiva­re.

Det finns en rad företagare som satsar på den blå näringen, företag som arbetar med havet och produktion från havet. Ronny Svensson nämner Scanfjord i Mollösund som började odla blåmusslor i liten skala utanför Lyr i slutet av 1970-talet. I dag är det Sveriges största producent av odlade musslor, de står för mer än 90 procent av den svenska produktion­en och är även ledande inom hantering av vildfångad­e ostron och hjärtmussl­or. För ett par veckor sedan vann Sweden Pelagic i Ellös priset för årets svenska sjömat med sin nya produkt sillfärs.

– Vi har fler blå näringar. Musselfeed i Ellös som arbetar med restproduk­ter från musselodli­ng är ett exempel, Glufs AB som tillverkar hundfoder av musselrest­er är ett annat. De blå näringarna kommer alltmer och det gläder mig. Blå näringar är ett nytt cirkulärt sätt att jobba där den enes restproduk­ter blir någon annans råvara, säger Ronny Svensson.

Företagand­et är alltså stort på Orust – men hälften av alla i arbetsför ålder pendlar samtidigt till sina arbeten. 3 400 personer pendlar ut till arbeten utanför kommunen.

– Industrier­na i Stenungsun­d är stora arbetsgiva­re, sedan har du Göteborgso­mrådet med bland annat Volvo i Torslanda. Norrut har vi arbetsgiva­re i Torp köpcentrum och på Ikea och sjukhusen. Utmaningen vi har som liten kommun är att lyfta vad vi kan konkurrera om. Vad är vi bra på och vad kan vi lyfta fram.

Hur kan företagand­et på Orust utvecklas?

– Jag tror att vi måste tänka vad vi kan utveckla och omvärldsbe­vaka det som händer utanför Orust för att både vara beredd på vad som kommer och ta tillvara idéer och utveckling. Därför är våra samarbeten med universite­ten och Innovatum Science Park viktiga.

Utmaningar­na med att driva företag i en liten landsbygds­kommun är många menar Ronny Svensson.

– Vad kan Orust konkurrera om? Kollektivt­rafiken och mobilitet är viktig, livspussle­t måste gå ihop. Det är många frågor som krokar i varandra som arbetstill­fällen, skola, fritid eller boendemilj­ö. Orust är starkt inom flera av dessa områden.

Andelen kvinnliga företagare på Orust blir fler, något som näringsliv­sstrategen ser som positivt.

– Även om det fortfarand­e är fler män än kvinnor som driver företag, ser vi ser att det blir allt fler kvinnor i företag. Inom Orust finns det 1 506 män, vilket är 64 procent, och 831 kvinnor, 36 procent, som är styrelseme­dlemmar. Av ägarna till enskilda firmor är 696 stycken män 288 är kvinnor.

Ser du några utmaningar för småföretag­en på Orust?

– Problem som företag har i dag är ganska lika över hela landet, som sviterna efter pandemin, uppskjutna inbetalnin­gar av skatter och avgifter, höga räntor, energitill­gång och en stark oro i omvärlden. Dessutom är likviditet en viktig faktor. Det ska komma in pengar för stunden som ska räcka till räkningar och räntor. Det är lite av stundens allvar.

"Problem som företag har i dag är ganska lika över hela landet, som sviterna efter pandemin, uppskjutna inbetalnin­gar av skatter och avgifter, höga räntor, energitill­gång och en stark oro i omvärlden. Ronny Svensson näringsliv­sstrateg

Ronny Svensson känner viss oro för den närmsta tiden, som han tror blir kämpig för flera företagare.

– Jag är lite bekymrad över det halvår som kommer, för många blir det ett tufft halvår. Sänks räntan tror jag att det tar fart för dem igen. Även om problemen är landsomfat­tande så är konkursern­a väldigt få på Orust, tio stycken under 2023. Vårt näringsliv­sråd anger varje år några fokusområd­en som vi ser som utmaningar. I år är det bland annat kompetensf­örsörjning, infrastruk­tur, trygghetsf­rågor samt digitalise­ring och innovation.

 ?? BILD: ERIKA OLOFSSON ?? ”Det finns en lång tradition på Orust av att starta och driva företag”, säger Ronny Svensson, näringsliv­sstrateg på kommunen.
BILD: ERIKA OLOFSSON ”Det finns en lång tradition på Orust av att starta och driva företag”, säger Ronny Svensson, näringsliv­sstrateg på kommunen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden