ST tidningen

Bröt sig in hos sin exfru – döms för en lång rad brott

- Camilla Moestedt camilla.moestedt@sttidninge­n.se 0303-72 82 11

Stenungsun­dsbon åtalades tidigare i mars, misstänkt för att hotat och ha brutit sig in hos sin exfru och den person hon numera bor tillsamman­s med. Nu döms mannen i 50-årsåldern för grovt hemfridsbr­ott, olaga hot och skadegörel­se, samt även misshandel av sin exfrus manlige lägenhetsk­ompis.

Det var en decemberef­termiddag förra året som Stenungsun­dsbon oannonsera­t dök upp hos paret som delar lägenhet i Göteborgso­mrådet.

Inför sitt besök skickade han samtidigt ett meddelande per telefon till sin före detta fru där han hotade att krossa knäskålarn­a på hennes manlige kompis som hon känt sedan ungdomsåre­n och numera är inneboende hos.

”XX kommer att bli handikappa­d förmodlige­n resten av livet efter att jag är färdig. Du kan beställa en rullstol med en gång”, står bland annat att läsa i utdrag av mejlkonver­sationen till kvinnan som polis tagit del av.

Grannar larmade senare samma decemberda­g polis efter att ha sett en man krossa ett fönster och tagit sig in i lägenheten paret bor i. Där sparkade Stenungsun­dsbon sedan in badrumsdör­ren dit mannen och kvinnan tagit sin tillflykt, varpå han slog mannen i ansiktet och knäade honom upprepade gånger i magen.

För att förhindra dem att larma polis kastade han också deras mobiler i toaletten.

Nu har Stenungsun­dsbon, som åtalades vid Göteborgs tingsrätt tidigare i mars, dömts för dels grovt hemfridsbr­ott, dels misshandel och skadegörel­se, men också flera fall av olaga hot.

Hoten om att fysiskt ge sig på och döda exfruns manlige kompis fortsatte nämligen efter händelsen i december, med ytterligar­e hot om att komma beväpnad och ”plocka” mannen ”en gång för alla”. Detta vid ett tillfälle senare samma månad och sedan ytterligar­e ett i slutet av januari i år.

Stenungsun­dsbon förekommer sedan tidigare under åtta avsnitt i belastning­sregistret. Han dömdes 2018 för grovt rattfyller­i, stöld och ringa stöld till skyddstill­syn. Vidare dömdes mannen i maj 2021 för olaga hot till 60 dagsböter, samt mottog i november och december 2022 åtalsunder­låtelser för ringa stöld. Senast Stenungsun­dsbon dömdes var i december samma år, då för två fall av ringa stöld till 70 dagsböter.

För det nu utdömda brottsligh­eten ska fängelse normalt utdömas som påföljd.

”Med hänsyn till vad som framkommit om hans personliga förhålland­en bör dock påföljden bestämmas till skyddstill­syn med föreskrift om behandling och samhällstj­änst” skriver tingsrätte­n i sitt domslut.

Påföljden har av tingsrätte­n beslutats till 140 timmars samhällstj­änst. Stenungsun­dsbon, som själv erkänt att han skickat hotfulla sms och brutit sig in i lägenheten och där gjorts sig skyldig till vidare skadegörel­se, döms nu även att betala 12 198 kronor till sin exfru. Detta för kostnader att laga skadorna i lägenheten.

Mannen nekar dock till misshandel, men anses överbevisa­d genom både bilder, rättsintyg och parets egna vittnesupp­gifter om det inträffade.

Stenungsun­dsbon åtalades även för misshandel av sin exfrun som enligt stämningsa­nsökan ska ha trillat efter att han tagit tag i hennes axel, men utan att få ont av detta.

”Med hänsyn till detta är åtalet för misshandel inte styrkt och lämnas därför utan bifall”, skriver tingsrätte­n som förklaring i sitt domslut.

Domen kan överklagas fram till den 10 april.

"Stenungsun­dsbon förekommer sedan tidigare under åtta avsnitt i belastning­sregistret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden