ST tidningen

Linnéa från Rönnäng tog historiskt SM-guld i ishockey

Rönnängs IK var indirekt med när Frölundas HC:s damjuniore­r blev svenska mästare i ishockey. I laget spelar den RIK-fostrade anfallaren Linnéa Pettersson Dove liksom den Stingersfo­strade målvakten Meja Engelin.

- Tony Balogh tony.balogh@sttidninge­n.se 0303-72 82 24

Frågan är såväl klassisk som klyschig men måste likväl ställas: Hur känns det egentligen att vara svensk mästare?

– Det är alltid roligt – det kan man ju inte tacka nej till! Man känner en stolthet. Det blev ganska spännande för det blev ett avgörande på övertid, säger Linnéa till ST-tidningen.

Hon var inte ensam hockeytjej från STO-regionen. Målvakten Meja Engelin, som är fostrad i Stenungsun­ds HF och har ett förflutet i Rönnängs IK, kan titulera sig svensk mästare.

I söndagens helt avgörande match mot AIK – en kamp som för övrigt spelades i Nobelhalle­n i Karlskoga – ledde Frölunda länge med 1–0. Men med knappt 90 sekunder kvar att spela kvitterade ”Gnaget”. Och i sudden death fick FHC en spelare utvisad.

– Då lyckades vi göra mål i numerärt underläge. Vi har en bra snabbskrin­nare (Ella Hellman) och vi kände på oss, när hon fick det friläget, att nu blir det mål. Alla ställde sig upp i båset.

Och jodå, Ella gjorde mål och säkrade Frölundas första SM-guld för damjuniore­rna.

Vilda glädjescen­er utbröt och klassisk TV-puckhög uppstod på Nobelhalle­ns is, allt medan tillresta supportrar jublade.

Guldmiddag­en blev på – McDonalds i Mariestad.

– Vi fick möjlighet att käka där. På bussen hem var det sedan full fart med musik i tre och en halv timme hem. Nästan alla i laget var hesa när vi kom hem, säger Linnéa.

Och nej, det blev inte läge att gå ut på lokal vid hemkomsten till Göteborg och det av ett ganska naturligt skäl.

– Vi har inte så många i laget som är över 18 år. Och på måndagen var det var ju också skoldag för många, säger Linnéa.

För ett år sedan fanns inte Frölunda HC:s juniorlag utan det skapades inför säsongen 2023/24.

Inför JSM-slutspelet blev det möjligt för några från Frölundas damlag i SDHL – däribland Linnéa – att delta i slutspelet för juniorerna.

– Man får ju frågan – ”vill du vara med och spela några matcher med juniorerna?” – men det finns ju ingen som säger nej till att spela fler matcher, säger Linnéa.

För egen del hann hon med tre matcher i grundserie­n samt fem i slutspelet med juniorlage­t. Utöver det har hon gjort 44 matcher för Frölundas A-lag i SDHL i grundserie och slutspel.

Linnéa har ett utgående kontrakt med Frölunda HC. Om det blir en fortsättni­ng återstår att se.

– Jag vet faktiskt inte men vi håller på att prata med varandra, säger hon.

Vad skulle du vilja göra?

– Jag vill ju självklart stanna i Frölunda. Det har alltid varit min dröm sedan jag var liten att få spela i det laget, säger Linnéa.

 ?? BILD: JEANETTE DAHLSTRÖM ?? Frölundas spelare jublar efter damernas final i JSM i ishockey mellan AIK och Frölunda den 24 mars 2024 i Karlskoga. Till höger i bild syns den Rönnängsfo­strade forwarden Linnéa Pettersson Dove.
BILD: JEANETTE DAHLSTRÖM Frölundas spelare jublar efter damernas final i JSM i ishockey mellan AIK och Frölunda den 24 mars 2024 i Karlskoga. Till höger i bild syns den Rönnängsfo­strade forwarden Linnéa Pettersson Dove.
 ?? BILD: CARL SANDIN ?? Linnéa Pettersson Dove lämnade Rönnäng för Frölunda för två år sedan.
BILD: CARL SANDIN Linnéa Pettersson Dove lämnade Rönnäng för Frölunda för två år sedan.
 ?? BILD: JEANETTE DAHLSTRÖM ?? Alla spelare och ledare i Frölunda HC fångade på en bild.
BILD: JEANETTE DAHLSTRÖM Alla spelare och ledare i Frölunda HC fångade på en bild.
 ?? BILD: JEANETTE DAHLSTRÖM ?? Frölundas spelare tar emot jubel från de tillresta supportrar­na.
BILD: JEANETTE DAHLSTRÖM Frölundas spelare tar emot jubel från de tillresta supportrar­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden