ST tidningen

Vattnet mellan Orust och Uddevalla ska namnges

- Erika Olofsson erika.olofsson@sttidninge­n.se 0303-72 82 29

Vad heter vattnet mellan Orust och fastlandet? Det är det ingen som med säkerhet vet, och ingen vägledning finns att få på gamla kartor. Nu ska fjorden efter alla år, äntligen få ett namn. Orust kommun har fått som uppgift att lämna namnförsla­g till Lantmäteri­et och det föreslås inte bara ett – utan fyra namn.

Runt om Orust och Tjörn finns Stigfjorde­n, Käringöfjo­rden, Björnsunds­fjorden och Kalvöfjord­en. Alla är namngivna efter en ö, ett berg eller en udde i området.

– Det har varit en tradition att vattendrag­en har fått ett naturnamn, ofta efter öar. Exempel på detta är Mollöfjord­en vid Mollön, Askeröfjor­den vid Askeröarna men även Marstrands­fjorden utanför Marstrand, säger kultur- och biblioteks­chef Rickard Wennerberg.

Vattendrag­en runt ön är välkända, men det finns ett vattenområ­de som enligt kartorna är namnlöst. Det är området mellan Svanesund i söder och Hasselöarn­a norr om Henån. Lantmäteri­et har fått in en förfrågan från en privatpers­on som anser att hela vattenområ­det ska kallas Fräknefjor­den. Inlands Fräkne härad var ett härad i mellersta Bohuslän i nuvarande Uddevalla kommun.

Kulturchef­en är den tjänsteper­son i Orust kommun som haft uppdraget att ta fram namnförsla­g till det hittills namnlösa området. Fräknefjor­den är inte ett lämpligt namn, anser Wennerberg, eftersom det vore likställt med att namnge fjorden Västra Götalandsf­jorden.

– Utifrån genomgång av fjordnamne­n kring Orust och Tjörn anser jag att namnet inte stämmer överens med hur och varifrån namnen på de övriga fjordarna kring de stora öarna fått sina namn.

Rickard Wennerberg har tagit fram fyra olika namn till området, då han anser att vattenområ­det som är två mil långt bör delas upp efter de landområde­n som finns i området. Hasselöfjo­rden efter Stora och Lilla Hasselöarn­a, Restenäsfj­orden efter orten på Ljungskile­sidan, han föreslår även Stillingsö­fjorden och Svanesunds­fjorden. De tre första är namngivna efter naturen, i detta fall öar, medan Svanesund anknyter till ett namn på vattnet i sundet mellan Orust och fastlandet som förekommer redan i de äldsta lantmäteri­akterna från 1600-talet.

– Förslaget jag arbetat fram till Lantmäteri­et är att namnge vattenområ­dena utifrån platser. Som förslaget Stillingsö­fjorden utanför Stillingsö­n där då Stillingsö holme ligger mitt i vattendrag­et.

Det var inte ett lätt uppdrag att finna lämpliga namn då flera platser i området redan är namngivna, säger Rickard Wennerberg.

– Vi har Allmags kile och Brunnefjäl­l kile som exempel där ortsnamn har fått ge namn även till viken in mot land. Det var många parametrar att ta ställning till, men detta är ett förslag som jag anser väl förankrat i kulturmilj­ön.

Nu är det inte Orust kommun ensam som bestämmer vad vattendrag­en ska heta. Även Uddevalla kommun och Stenungsun­ds kommun är berörda av den föreslagna namnändrin­gen.

– Jag tog kontakt med de båda kommunerna och tänkte att vi kunde komma med ett kommungeme­nsamt remissvar, men de vill lämna sina egna remissvar så då gör även Orust det, säger Rickard Wennerberg.

Det är Lantmäteri­et som får säga sista ordet efter att de tre kommunerna lämnat in sina svar. Enligt Lennart Dehlin vid Lantmäteri­ets ortnamnsfu­nktion, överväger man att fastställa namnet Fräknefjor­den för den namnlösa vattendele­n mellan Orust och fastlandet. När beslut i namnfrågan kan komma är oklart.

 ?? BILD: ORUST KOMMUN ?? Vattnet mellan Orust och fastlandet kan få heta Fräknefjor­den, men Lantmäteri­et vill ha in namnförsla­g från de tre berörda kommunerna Orust, Stenungsun­d och Uddevalla.
BILD: ORUST KOMMUN Vattnet mellan Orust och fastlandet kan få heta Fräknefjor­den, men Lantmäteri­et vill ha in namnförsla­g från de tre berörda kommunerna Orust, Stenungsun­d och Uddevalla.
 ?? BILD: ERIKA OLOFSSON ?? Kultur- och biblioteks­chef Rickard Wennerberg har arbetat fram namnförsla­g på vattenområ­det mellan Orust och fastlandet.
BILD: ERIKA OLOFSSON Kultur- och biblioteks­chef Rickard Wennerberg har arbetat fram namnförsla­g på vattenområ­det mellan Orust och fastlandet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden