ST tidningen

Försvarets övning gav oroliga samtal till polisen

Med dunder och brak har stridsflyg­planen dånat över det bohuslänsk­a landskapet. De höga ljuden som skär genom luften uppfattade­s av somliga STO-bor som höga smällar, något som polisen fick svara på.

- Joel Winqvist joel.winqvist@stampen.com

Det pågår en större militärövn­ing i vårt område, en övning som drog i gång i förra veckan. Fram till 13 maj befinner sig Älvsborgs amfibiereg­emente och Försvarsme­dicincentr­um i området mellan Göteborg och Stenungsun­d, via Öckerö, Kungälv, Tjörn, Orust samt i Skredsviks­området i Uddevalla.

Även 120 soldater från brittiska Royal Marines deltar, något som ST-tidningen har rapportera­t om tidigare.

– En del av övningarna innebär skytte och det kan höras från land. Flera av övningarna där skott förekommer blir under kvällstid och nattetid. Det är inget att vara orolig över, det är en del i övningen, sa Johanna Fremje, kommunikat­ionschef vid Älvsborgs amfibiereg­emente, nyligen till ST-tidningen.

I anslutning till de marina aktivitete­rna vid kustremsan, flyger också ett gäng stridsflyg­plan.

Under måndagen har några invånare hört av sig till polisen och undrat över vad de uppfattat som höga smällar. Vissa har varit oroliga.

– Ja, de har undrat vad det kan ha varit men sedan blivit lugna när de fått besked om att flygplanen kör så fort så att det skapar de här höga ljuden. Smällarna kom därifrån planen flög, meddelar Peter Adlersson, polisens presstales­person.

I en intervju med Bohuslänin­gen förklarar Lena Bogren, kommunikat­ionsansvar­ig på Skaraborgs flygflotti­lj, fenomenet på följande vis:

– Det kan låta väldigt väldigt högt, men det är inte så att vi skjuter något från flygplanen. När flygen överstiger ljudets hastighet bryter man ljudvallen och det kan bli en väldig smäll. Beroende på hur vindarna ligger och så kan man höra det mer eller mindre. Det kan gå att höra på väldigt långt håll, säger Lena Bogren.

Övningen är en del av försvarssa­marbetet JEF, Joint Expedition­ary Force, där Sverige – tillsamman­s med de nordiska grannarna och de baltiska länderna – verkar för att bland annat säkra Västkusten, Östersjön, Östersjöin­loppet och dess viktiga hamnar. Storbritan­nien är ledande nation i JEF.

 ?? ?? Jas 39 Gripen.
Jas 39 Gripen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden