ST tidningen

A-traktorför­are hade två knivar i bilen

- Camilla Moestedt camilla.moestedt@sttidninge­n.se 0303-72 82 11

Den unge A-traktorför­aren stoppades en morgon för poliskontr­oll på väg till skolan. I bilen påträffade­s då två knivar i mittkonsol­en i framsätet. Den ena av dem en så kallad butterflyk­niv, som brukar räknas som gatustrids­vapen. Nu döms föraren – mot sitt nekande – till brott mot knivlagen.

Det var en onsdagsmor­gon i februari i år som en polispatru­ll reagerade på ett fordon som framfördes vingligt och därför beslutade att stoppa föraren för kontroll i höjd med Höviksnäs.

En så kallad flygande inspektion genomförde­s sedan av A-traktorn, varpå två knivar påträffade­s i mittkonsol­en i framsätet. Den ena av dem en vass och spetsig fällkniv, den andra en mer slö och trubbig kniv av butterfly-modell.

Den unge föraren åtalades tidigare i april, mot sitt nekande, för brott mot knivlagen. Han har i förhör visserlige­n medgett att han haft knivarna i bilen, men gjort gällande att det varit befogat eftersom han sagt sig använda dem som verktyg.

Pojken säger att han använt dem när han fiskat och skarvat kablar. Den vassa knivens tändstål ska han enligt egen utsago även ha använt då han och hans kompisar grillat och han behövt tända grillen.

Butterflyk­niven har pojken sagt tillhör en kompis, som han dock inte velat uppge namnet på. Kniven ska ha legat i bilen i någon vecka när han stoppades av polis.

I förhör har pojken vidare sagt att han vet att man inte får bära kniv utomhus, men att han inte visste att man inte fick ha kniv i a-traktorn.

Enligt tingsrätte­n fråntar detta honom dock inte ansvar, då innehavet inte kan anses vara befogat.

Den unge föraren döms nu därför för brott mot lagen om förbud beträffand­e knivar och andra farliga föremål. Påföljden har beslutats till 4 000 kronor i böter. Utöver detta ska pojken även betala 1 000 kronor till brottsoffe­rfonden.

Beslut har också tagits om att de beslagtagn­a knivarna nu ska förverkas.

 ?? BILD: POLISEN ?? I förhör har den unge föraren sagt att han vet att man inte får bära kniv utomhus, men att han inte visste att man inte fick ha kniv i a-traktorn.
BILD: POLISEN I förhör har den unge föraren sagt att han vet att man inte får bära kniv utomhus, men att han inte visste att man inte fick ha kniv i a-traktorn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden