ST tidningen

Åtalades för hot mot judisk man – 16-årig flicka frias

- Hanna Dahlström hanna.dahlstrom@sttidninge­n.se

Den äldre mannen fick ett samtal från ett dolt nummer, där en kvinnoröst sa att han skulle dödas. Han kopplade hotet till sin judiska bakgrund och polisanmäl­de händelsen. När polisen spårade samtalet ledde det till en 16årig flicka. Hon åtalades misstänkt för olaga hot, men nu har hon friats i tingsrätte­n.

Det var i november ifjol som det sent en kväll ringde på den äldre mannens telefon från dolt nummer. Han svarade och satte på högtalarte­lefon så att också hans fru kunde höra. I andra ändan av luren sade en ung kvinna att mannen hade varit i Israel, att han är jude och de ska döda honom. I bakgrunden hördes viskningar och en mansröst. Mannen uppfattade kvinnan som nervös och tyckte att det lät som att hon blev tillsagd vad hon skulle säga.

Mannen, som är hemmahöran­de i Storgötebo­rg, lade på och fick återigen ett samtal från dolt nummer. Men då svarade han inte. Han är barn till förintelse­överlevare och blev rädd av samtalet, han tyckte att det kändes otrevligt och skrämmande. Han kopplar samtalet till sin judiska bakgrund och dagen efter gjorde han en polisanmäl­an.

Polisen kunde spåra samtalet och fick fram det nummer som det ska ha ringts ifrån. Ett nummer som vid tidpunkten användes av en 16årig flicka från Stenungsun­ds kommun. Hon åtalades misstänkt för olaga hot, men har hela tiden förnekat brott. Hon har berättat att hon den aktuella kvällen var hemma i sitt rum och via en app busringde till en kompis. Hon menar att hon inte ringt till den målsägande mannen – hon vet inte vem han är och har ingen koppling till konflikten i Israel. Hon har inte heller lånat ut sin telefon och kan inte förklara hur hennes mobil kan ha ringt mannen.

Tingsrätte­n bedömer mannens berättelse som trovärdig. Den får också stöd av vad han hustru berättat om samtalet. Domstolen finner inte heller skäl att ifrågasätt­a att hotet syftade till att kränka mannen på grund av hans trosbekänn­else och ursprung.

Att samtalet rings från 16-åringens nummer finner domstolen besvärande, men anser att det råder oklarheter kring samtalet – därför är det inte ställt bortom rimligt tvivel att det var flickan som ringde. Tingsrätte­n friar flickan och därmed blir mannen också utan det skadestånd på 41 000 kronor som han begärt av flickan och hennes föräldrar.

Domen kan överklagas senast 10 maj. Senior åklagare Carin Pedersen säger att hon inte helt bestämt sig för om hon kommer göra det.

– Jag delar väl inte tingsrätte­ns bedömning, sedan får man värdera den bevisning jag har. Det lutar väl åt ett överklagan­de, enligt min uppfattnin­g, men jag vill kolla lite närmare innan jag sätter ner foten, säger åklagaren.

 ?? BILD: HANNA DAHLSTRÖM ?? Den äldre mannen fick ett samtal från ett dolt nummer, där en kvinnoröst sa att han skulle dödas. Han kopplade hotet till sin judiska bakgrund och polisanmäl­de händelsen. När polisen spårade samtalet ledde det till en 16-årig flicka. Hon åtalades misstänkt för olaga hot, men nu har hon friats i tingsrätte­n.
BILD: HANNA DAHLSTRÖM Den äldre mannen fick ett samtal från ett dolt nummer, där en kvinnoröst sa att han skulle dödas. Han kopplade hotet till sin judiska bakgrund och polisanmäl­de händelsen. När polisen spårade samtalet ledde det till en 16-årig flicka. Hon åtalades misstänkt för olaga hot, men nu har hon friats i tingsrätte­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden