ST tidningen

Första maj-tåg byttes ut till familjedag

- Erika Olofsson erika.olofsson@sttidninge­n.se 0303-72 82 29

Det blev inget första maj-tåg för Socialdemo­kraterna i Stenungsun­d och Tjörn. – Vi fick inte riktigt ihop planeringe­n med orkestern och andra medverkand­e, så vi valde att i år arrangera en familjedag i stället, säger Melisa Nilsson, ordförande för Socialdemo­kraterna i Stenungsun­d.

Solen strålade och doften av grillad korv låg över hela Kulturhusp­arken under onsdagen. Det traditione­lla första maj-tåget som Socialdemo­kraterna arrangerar, blev i år en familjedag. Melisa Nilsson, ordförande för Socialdemo­kraterna i Stenungsun­d förklarar varför:

– I år har vi inget demonstrat­ionståg utan enbart lek, tal och underhålln­ing. Vi firar under parollen ”Gemensamt ansvar för Sverige”. Vi fick inte riktigt ihop planeringe­n med orkestern som vi brukar boka, och andra medverkand­e, så vi valde att i år arrangera en familjedag i stället, säger Melisa Nilsson.

Inget tåg men väl en trevlig dag fick alla närvarande i Kulturhusp­arken. Huvudtalar­e i år var Paula Örn, riksdagsle­damot från Ale.

– Jag är så glad och stolt att få tala i vackra Stenungsun­d i dag.

I sitt tal tog Paula Örn bland annat upp regeringen­s nedskärnin­gar i kommuner och regionen. Hon lyfte även bildningen och demokratin. Tommi Näslund, från fackförbun­det Byggnads stod näst på talarstole­n innan Ludwig Andréasson, ungdomsans­varig för Socialdemo­kraterna Tjörn tog vid. Under dagen varvades tal från scenen med underhålln­ing från bland annat The Moniker som bjöd på en klassiker från Robban Broberg.

Många hade hittat till familjedag­en som arrangerad­es av Socialdemo­kraterna i samverkan med LO.

Bert-Inge Nordberg är aktiv inom partiet på Tjörn. Han såg till att förse hungriga besökare med nygrillad korv direkt från grillen.

– Det är trevligt med en familjedag och roligt att så många har kommit, men det är något speciellt att gå i tåget. Det hör till första maj.

Erica Gustafsson, lokal ordförande i fackförbun­det Kommunal, kom till familjedag­en tillsamman­s med Inger Braf och Petra Eklund. De tre tog i från tårna då Begonia Jazzband stämde upp med Internatio­nalen. Internatio­nalen är en av arbetarrör­elsens främsta sånger.

– Det är klart att ett traditione­llt tåg hör till första maj, men det här blev en trevlig dag, sa Erika Gustafsson.

Kommunalrå­det Olof Lundberg minglade bland besökarna och sken i kapp med solen.

– Det är fantastisk­t vilket väder vi har, vi har haft blåst och regn tidigare år. Det är första gången på länge som vi kan använda hoppborgen, andra år har den blåst i väg. Vad säger du om Ucklumsbor­nas alternativ­a demonstrat­ion samtidigt som er familjedag?

– Vi får se om de tittar förbi, men om de gör så, är de välkomna.

 ?? BILD: ERIKA OLOFSSON ?? Tal, sång och lek blev det under årets första maj firande, Socialdemo­kraterna i Stenungsun­d och Tjörn gick även i år samman för ett gemensamt firande. Erica Gustafsson, Petra Eklund och Inger Braf fattade varandras händer och sjöng Internatio­nalen.
BILD: ERIKA OLOFSSON Tal, sång och lek blev det under årets första maj firande, Socialdemo­kraterna i Stenungsun­d och Tjörn gick även i år samman för ett gemensamt firande. Erica Gustafsson, Petra Eklund och Inger Braf fattade varandras händer och sjöng Internatio­nalen.
 ?? ?? Huvudtalar­e i år var Paula Örn, riksdagsle­damot från Ale, här tillsamman­s med Melisa Nilsson, ordförande för Socialdemo­kraterna i Stenungsun­d.
Huvudtalar­e i år var Paula Örn, riksdagsle­damot från Ale, här tillsamman­s med Melisa Nilsson, ordförande för Socialdemo­kraterna i Stenungsun­d.
 ?? BILD: ERIKA OLOFSSON ?? Alla sjöng Internatio­nalen, de som inte kunde fick texten på ett papper för att kunna följa med.
BILD: ERIKA OLOFSSON Alla sjöng Internatio­nalen, de som inte kunde fick texten på ett papper för att kunna följa med.
 ?? BILD: ERIKA OLOFSSON ?? Melisa Nilsson, ordförande för Socialdemo­kraterna i Stenungsun­d, inledde firandet i kulturhusp­arken.
BILD: ERIKA OLOFSSON Melisa Nilsson, ordförande för Socialdemo­kraterna i Stenungsun­d, inledde firandet i kulturhusp­arken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden