ST tidningen

Flicka hängde ut man som våldtäktsm­an på Tiktok – döms för förtal

- Camilla Moestedt camilla.moestedt@sttidninge­n.se 0303-72 82 11

Den unge mannen dömdes förra våren till sex månaders fängelse för att sexuellt ha utnyttjat en minderårig flicka. Efter att flickan fått veta att han släppts på fri fot valde hon att lägga ut en film på Tiktok där hon antydde att han var en våldtäktsm­an. Nu döms hon för förtal och ska även betala 15 000 skadestånd till den uthängde mannen.

Det var i april förra året som mannen i 20-årsåldern dömdes för att ha utnyttjat den minderårig­a flickan i sin lägenhet i Stenungsun­d fyra månader tidigare.

Den aktuella kvällen hade mannen hämtat henne med sin bil och de har båda berättat att de hade sex. Men sedan går berättelse­rna isär.

Mannen, som förnekat brott, åtalades därefter misstänkt för våldtäkt mot barn. Men domstolen valde att i stället att döma honom för sexuellt utnyttjand­e av barn till fängelse i sex månader, samt till att betala 50 000 kronor i skadestånd till flickan, hemmahöran­de i en annan kommun i Bohuslän.

Efter att flickan fått veta att mannen släppts på fri fot la hon ut ett klipp på Tiktok där hon höll fast vid att hon blivit tvingad till sex mot sin vilja.

I filmen framgår bland annat följande text:

”Släppt efter 4 månader för gott uppförande.. typ helt mållöst #nomeansno #no #rape”

I filmen fanns även namn och bilder på mannen.

Nu har flickan dömts för förtal, samt till att betala 15 000 i skadestånd till mannen. Detta eftersom det enligt tingsrätte­n inte råder någon tvekan om att hon genom filmen pekat ut honom som ”brottslig och klandervär­d i sitt levnadssät­t och uppgiftern­a varit ägnade att utsätta honom för andras missaktnin­g”.

Åklagaren, som lämnat in stämningsa­nsökan vid Uddevalla tingsrätt, yrkade på att brottet skulle bedömas som grovt med hänvisning till att den aktuella filmen ”påvisat mycket allvarlig brottsligh­et, fått stor spridning samt att de med hänsyn till uppgiftern­as beskaffenh­et och spridning, varit ägnade att medföra allvarlig skada” för mannen.

Det är dock enligt tingsrätte­ns mening inte bevisat att filmen fått en så stor spridning att förtalsbro­ttet som flickan gjort sig skyldig till ska bedömas som grovt. Hon döms därför för förtal av normalgrad­en.

Påföljden har beslutats till ungdomsvår­d. Domen kan överklagas till den 23 maj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden