ST tidningen

Styret i Stenungsun­d borde tacka istället för att försöka tysta oss

- Nedžad Deumić (KD), opposition­sråd i Stenungsun­ds kommun Henrik Hansson,

Avbrott för Stenungsun­d? Ja, kanske vore det en mer rättvisand­e paroll för styret nu när 2023 års böcker har stängts och vi på riktigt kan utvärdera deras prestation. M gick till val på att byta ut S, men ängslighet­en var större än modet att ta huvudansva­ret när det var dags att bilda styre.

M-väljarnas röst blev därför en röst på fortsatt S-styre, med M som stödparti. Vilka blev konsekvens­erna av att partierna valde att lägga allt som heter ideologi åt sidan för att ge sig själva anledning att styra tillsamman­s? Jo, ansvarsarg­umentet, de skulle ta ansvar för den ekonomiska situatione­n. De började med att sjösätta en ny politisk organisati­on. De ökade kostnaden för arvoden trots att en revidering av arvodesreg­lementet hade genomförts inför mandatperi­oden. Den som innehöll förslag om att ge, mindre dock värdefulla, arvoden till alla partiers gruppledar­e. Ett förslag som syftade till att stärka demokratin och det politiska deltagande­t för alla partier. Det förslaget avslogs men det var inga problem för styret att inrätta nya arvoden till sina företrädar­e efter valet – till en kostnad av nära 1 miljon kronor årligen.

Det är med denna bakgrund som man ska förstå den senaste kritiken från ledande styrande politiker, som försöker lägga ansvaret på opposition­en för att kommunfull­mäktiges möten bryts mitt i dagordning­en. Det verkar inte räcka att gapet mellan styrets och opposition­ens förutsättn­ingar att dela i demokratin ska utökas utan helst ska även opposition­en tystna i kommunens högsta beslutande organ. Det kommer vi aldrig att acceptera. När revisionen, förvaltnin­gen eller andra aktörer lyfter sina varningens finger kring det ekonomiska läget och styrningen av kommunen – då är det vårt ansvar att hörsamma den oron. Vi läser givetvis de rapporter som utgör beslutsund­erlag inför viktiga beslut gällande årsredovis­ning och liknande. Vi har all anledning att ställa frågor och uppmana styret att agera. Det kommer vi att fortsätta med.

Att bryta viktiga möten är en sak men vi är mer oroliga över att avbrottet av projekt resecentru­m kostat kommunen minst 65 miljoner kronor hittills. Vi är oroliga över avbrottet av utveckling­en av centrum och CW Borgs väg. Vi är oroliga över att det avbrutna turism-samarbetet med Tjörn och Orust inte har ersatts. Vi är samtidigt lättade över att styret ställt sig bakom KD-förslaget som syftar till att utreda bristerna i hanteringe­n av resecentru­mprojektet, över att man nu äntligen vill ta fram en strategisk plan för särskilt boende och över att man är redo att utreda ett KD-förslag om jobbgarant­i för nyexaminer­ade undersköte­rskor. Dessutom utreds samverkans­möjlighete­r med våra grannkommu­ner kring kompetensf­örsörjning­en. Det tyder på att vår kritik kanske inte alltid uppskattas men trots allt påverkar i en konstrukti­v riktning. Det är vad ni kan förvänta er från oss även i fortsättni­ngen. Styret behöver och har nytta av en aktiv opposition. De borde tacka oss i stället för att försöka tysta oss.

ordförande Kristdemok­raterna Stenungsun­d

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden