ST tidningen

Belma Dzinics resa från Varekil till allsvenska­n i handboll

- Tony Balogh tony.balogh @sttidninge­n.se

Mitt under brinnande kvalspel till allsvenska­n i handboll för damer passade Orusttjeje­n och målvakten Belma Dzinic på att fylla 20 år. Bästa presenten fick hon i form av uppflyttni­ng till den näst högsta serien. – Det här är första gången som jag får uppleva allsvenska­n och det ska bli skitkul, säger Belma.

För att särskilja kvallagen Kroppskult­ur från Uddevalla och Belmas nuvarande klubb HK Malmö åt krävdes det tre knallhårda kvalmatche­r. Avgörandet till seger med 19–18 kom för cirka två veckor sedan i bortahall med sekunder kvar att spela.

– Jag tror inte att vi låg under någon gång i matchen. Vi körde vårt spel med ett fantastisk­t försvarssp­el. Det gjorde att jag kunde få lätta räddningar, säger Belma som stod alla 60 minuterna i de tre kvalmatche­rna.

– Det var 15 sekunder kvar när de kvitterade till 18–18. Men Hannah

Lundblad satte sista målet i ”kryllan” (läs: krysset) i sista sekunderna! Sedan minns du inte vad som hände under de kommande minuterna?

– Haha, exakt! Det var en helt otrolig känsla! Det är en sådan sjukt bra laganda i laget att man nästan blir lite tårögd.

HK Malmö hade i kvalspelet av naturliga skäl en högre respekt för Kropps eftersom motståndar­na kom från allsvenska­n. De hade i sitt lag flera spelare med erfarenhet av spel i SHE med Kungälvs HK som Amanda Borgström, Elin Sige och Victoria Strålman.

– Men de kvalade neråt av en anledning och vi kvalade uppåt av en anledning. Vi hade allt att vinna och de allt att förlora, menar Belma.

I första matchen hemma gick det över förväntan för Malmö. Den jämna kampen ledde till förlängnin­g och seger med 26–24.

I den andra matchen, som spelades i Uddevalla inför hela 762 personer, gick det tyngre för Malmö som förlorade med 20–23.

– Vi samlade oss ganska snabbt efteråt. Vi konstatera­de att ”det här var det bästa de hade att komma med, vi kan så mycket mer”, säger Belma vilket ju både hon och laget onekligen visade.

Bland de 945 i publiken i Uddevalla i den sista matchen var även Belmas föräldrar – mamma Lamija och pappa Almir som har sina rötter i bosniska Trebinje och serbiska Mali Zvornik – plus storasyste­r Lejla på plats.

Belma är uppväxt i Varekil på södra Orust och började spela handboll vid åtta-nio års ålder med HF Orust i sporthalle­n i Svanesund.

– Mina vänner spelade och jag tänkte ”varför inte?” Min storasyste­r spelade också. Åsa och Johan Salomonsso­n var mina tränare, säger Belma som även spelade fotboll i Stala IF där hon faktiskt också var målvakt.

När kom du fram till att det var målvakt du ville vara i handboll?

– Jag snurrade runt på mittsexa eller linjesprin­gare men tyckte det var kul i mål. Man är lite egen och är väldigt viktig för laget. Jag tyckte om känslan av att kunna vara betydande, säger Belma som tidigt hade och fortfarand­e har fysiken med sig.

– Jag är nästan 180 centimeter lång. Jag skulle säga att jag har både fysiken och bredden för att vara målvakt.

Belma kom till Kärra HF när hon var 16 år gammal. Mamma Lamija drog ett stort lass.

– Hon har varit med mig hela handbollsk­arriären. När jag spelade i Kärra bilade vi en timme fram och tillbaka x antal gånger i veckan tills jag fick körkort. Då fick jag ta mig dit själv.

Hur hamnar man i HK Malmö?

– Tack vare Malmös sportchef Robert Månsson. Kärra spelade för lite mer än ett år sedan SM-slutspel. Malmös ungdomslag var med i vår grupp. Robert satt på läktaren. Han hörde sedan av sig till mig.

– Han var bra på att sälja in klub

ben – jag blev såld! Jag pratade med mamma och pappa, syster, vänner med flera för det var ett väldigt stort att gå från att vara servad hela livet där hemma och flytta till Malmö. Räkmacka i typ 20 år?

– Haha, det skulle jag nog säga! Jag har haft den bästa uppväxten men det här med att flytta långt bort, elabonnema­ng och betala räkningar... oj, är det så här mycket man måste hålla koll på?!

Att Malmö var nöjda med att kunna värva Belma stod klart redan sommaren förra året.

”Med Belma får vi in en karaktär som kommer lyfta laget på och utanför banan” ansåg Robert Månsson. ”Jag är väldigt glad att hon valde att komma till oss i HK Malmö och vara en del av det som är på gång” menade tränaren Pierre Gaum.

Själv beskriver Belma sig som ”en hetsig spelare med mycket adrenalin” och som ”hörs väldigt mycket”.

– Jag försöker styra mina spelare så gott det går i försvaret och peppar så mycket som jag kan. Det är mycket känslor – på både gott och ont kanske haha!

Klubben ordnade med bostad för Belma i Slottsstad­en, ett område i Malmös innerstad, samt arbete som elevassist­ent på ett idrottsgym­nasium.

Med cykel tar det tio minuter mellan hem och skola. Baltiska hallen, där laget tränar, ligger i sin tur få meter ifrån jobbet.

Hennes kontrakt med Malmö sträcker sig över säsongen 2024/25. Belmas insatser i mål har inte gått obemärkt förbi. Andra klubbar har hört sig för.

– Men jag känner mig väldigt trogen Malmö. Jag trivs som fisken i vattnet, säger hon.

 ?? BILD: THOMAS PITURA ?? HK Malmö har säkrat uppflyttni­ngen till allsvenska­n i handboll. Längst till höger syns den 20-åriga målvakten Belma Dzinic som har sina rötter i Varekil på Orust och har HF Orust som sin moderklubb.zx
BILD: THOMAS PITURA HK Malmö har säkrat uppflyttni­ngen till allsvenska­n i handboll. Längst till höger syns den 20-åriga målvakten Belma Dzinic som har sina rötter i Varekil på Orust och har HF Orust som sin moderklubb.zx
 ?? ??
 ?? ?? Belma tillsamman­s med HF Orusts ordförande Rickard Hagberg Smalc i samband med ett besök på Orust.
Belma tillsamman­s med HF Orusts ordförande Rickard Hagberg Smalc i samband med ett besök på Orust.
 ?? ?? HK Malmö tog sig till allsvenska­n efter att ha vunnit med 2–1 i tre knallhårda kvalmatche­r mot Kroppskult­ur varav två matcher spelades i Uddevalla.
HK Malmö tog sig till allsvenska­n efter att ha vunnit med 2–1 i tre knallhårda kvalmatche­r mot Kroppskult­ur varav två matcher spelades i Uddevalla.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden