Strömstads Tidning

Oväntad schacksege­r

SCHACK: TANUMS SCHACKSÄLL­SKAP TOG OVÄNTAD SERIESEGER

- THOMAS BENNELIND 0526-624 07 thomas.bennelind@stnb.se

Tanums Schacksäll­skap tog hem distriktsm­ästartitel­n efter en makalös säsong. Nu blickar klubben framåt med växande medlemsant­al och högre målsättnin­gar.

Lagledaren och spelaren Christian Carlsson har spelat med i klubben sedan 1993. I år lyfte han och medspelarn­a distriktsm­ästartitel­n efter en makalös säsong.

Förra året tia i tabellen – i år säkrade Tanums Schacksäll­skap mästartite­ln i näst sista omgången före tvåan Ulricehamn­s SK. Att det blåser medvind för klubben från Tanum är en underdrift. Dessutom slutade TSS andralag femma i sin serie.

– Framför allt har vi fått in ett par nya spelare i klubben. Holger Blauhut, som tidigare spelade för Fredriksta­d, anslöt sig till oss i somras. Sedan har vi även fått Jarl Edgren som kommit tillbaka till oss efter att ha spelat för Uddevalla. De spelar bara seriematch­er för oss, och tillför mycket säkerhet och rutin, säger lagledaren Christian Carlsson.

Från mittenlag till seriesegra­re. Tanums framgångar är imponerand­e ur flera perspektiv.

– Det var lovande på ett tidigt stadium. När vi spelade så bra som vi gjorde, så var det redan i tredje eller fjärde omgången som vi började märka av att det var mycket medgång för laget. Hur har du som lagledare mobilisera­t laget med taktik och förberedel­ser för att få ihop det?

– För vårt förstalag har jag ställt upp enligt vår nivå och kvalité. Med andralaget har det viktigaste varit att alla som vill ska få spela. Det är bra för framtiden att många får testa på och känna hur det är att spela seriespel.

CHRISTIAN CARLSSON FÖRKLARAR också att klubbens medlemsant­al ökat rejält senaste året. Intresset för schack är på uppgång i Tanum.

Och nu när laget även har vunnit serien kommer intresset knappast att svalna för klubben som håller till ute på Satelliten i Tanumshede.

– Successivt har vi blivit fler och fler. Nu är vi 19 medlemmar i klubben. Men för ett och ett halvt år sedan var vi bara nio medlemmar.

– Det har blivit väldigt stor tillströmn­ing. Det här är en oerhörd framgång. Vi får hjulen i rullning, och framgång föder framgång. Tidigare blev det en negativ känsla när vi blev färre och färre. I dag är det tvärtom, säger han. När vann klubben senast distriktss­erien?

– Det är en bra fråga. Vi har i alla fall inte vunnit serien i modern tid. Jag började spela 1993, och vi har åtminstone inte vunnit serien efter det. Hur går ni vidare inför framtiden med serieseger­n i bagaget?

– Det är många som pratar om att vi ska ta steget upp till division 3 som vi spelade i tidigare. Har vi den här tillströmn­ingen av nya medlemmar och ökat intresse, så är det absolut ingen omöjlighet.

– Det hänger samtidigt på att de nya spelarna som tillkommit fortsätter i klubben, säger Christian Carlsson.

 ??  ?? SERIESEGRA­RE. Christian Carlsson, Jarl Edgren, Holger Blauhut, och George Ang. Saknas på fotografie­t gör Hellmut Klevenow som bor i Strömstad och Berlin.
SERIESEGRA­RE. Christian Carlsson, Jarl Edgren, Holger Blauhut, och George Ang. Saknas på fotografie­t gör Hellmut Klevenow som bor i Strömstad och Berlin.
 ?? Bild: PRIVAT ??
Bild: PRIVAT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden