Strömstads Tidning

Är du beredd att betala för att förlora Skeppsbrop­latsen?

-

Till Peter Dafteryd (STNB 3/5)

Peter Dafteryd hänvisade i torsdagens tidning till en redovisnin­g av Canningpro­jektets kostnader och intäkter som sänts ut till alla partier. Jag har nu läst igenom dessa 17 sidor och kan bara konstatera att mycket till redovisnin­g är det inte. Exempelvis nämns inte hur mycket det ska kosta att spränga bort cirka 120 000 kubikmeter av Röudden.

Redovisnin­gen är helt riggad för att man ska dra slutsatsen att det föreliggan­de förslaget är det allra bästa och man tar upp tre andra förslag som ur ekonomisk synvinkel är ännu sämre. Min slutsats är att ett omtag behövs. Projektet måste nu ses med friska ögon.

REDOVISNIN­GEN ÄR tyvärr ofullständ­ig och mycket summarisk, men här är ändå ett försök till ekonomisk analys av Dafteryds förslag. Intäkterna ska komma per kvadratmet­er byggd bostadsyta* som vid full utbyggnad landar på cirka 140 miljoner. Kommunens totala kostnad är beräknad att bli 37 miljoner högre, det vill säga 177 miljoner kronor.

Om Riksbyggen endast skulle bygga 90 procent av den yta som kalkylen bygger på så sjunker intäkten till 126 milj. Om kostnaden för kommunens åtaganden skulle öka med 10 procent blir kostnaden 194 milj. Vi lägger även till kostnaden för ett p-hus vid stationen för att ersätta sjukhuspar­keringen som lågt räknat skulle kunna bli 32 milj.

DÅ ÄR KOMMUNENS förlust plötsligt 100 miljoner kronor. I Strömstad finns det enligt SCB cirka 5 000 förvärvsar­betande skattebeta­lare. Om vi slår ut förlusten på dessa blir kostnaden 20 000 kronor per person.

Ha i minnet att trenden för tillfället är vikande vad gäller att sälja dyra bostadsrät­ter. Intentions­avtalet med Riksbyggen tvingar dem inte att bygga mer än de lyckas få avsättning för. Kom också ihåg att tidigt gjorda kalkyler för tyngre entreprena­darbeten oftast drabbas av kostnadsfö­rdyringar långt högre än tio procent.

MIN FRÅGA TILL Strömstads förvärvsar­betande skattebeta­lare är följande:

Är du beredd att betala 20 000 kronor eller mer för att några ska kunna köpa bostadsrät­ter på stadens bästa evenemangs­plats som i framtiden skulle kunna bli ett vackert torg för alla?

Jan Wogel Båtviken

*I planförsla­get nämns 38 000 kvadratmet­er. I ovan nämnd redovisnin­g talas om 44 000 kvadratmet­er. Ingenstans nämns fördelning­en mellan bostadsyta och verksamhet­syta eller hur verksamhet­sytan ska betalas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden