Strömstads Tidning

Macron och Le Pen är uttryck för ett missnöje

- SVEND DAHL Liberala Nyhetsbyrå­n

Den avgörande omgången i det franska presidentv­alet som hålls den sjunde maj blir en uppgörelse mellan liberalism och högerpopul­ism, mellan globaliser­ing och isolationi­sm och mellan en positiv syn på det europeiska samarbetet och krav på att Frankrike bör göra Storbritan­nien sällskap ut ur EU.

FRANKRIKE. De två segrarna presidentv­alets första omgång - mittenkand­idaten Emmanuel Macron med 23,9 procent av rösterna och högerpopul­isten Marine Le Pen med 21,4 procent - är varandras sakpolitis­ka motsatser. Men de bärs båda fram av en misstro gentemot etablerade politiker.

Macron är som före detta ekonomimin­ister i socialistr­egeringen visserlige­n en del av det politiska etablissem­anget, men har med en egen politisk rörelse, “En Marche!”, framgångsr­ikt profilerat sig som en sociallibe­ral kandidat stående bortom höger och vänster.

Söndagens val följer därmed samma mönster som förra årets uppmärksam­made presidentv­al i Österrike, där de traditione­lla höger- och vänsterkan­didaterna inte klarade av att väcka väljarnas entusiasm utan föll bort i första omgången.

Att Macron talar till en liberal och optimistis­k del av väljarkåre­n är ingen garanti för att han kommer att få något gjort.

I stället kom valet att stå mellan en högerpopul­ist och en oberoende grön liberal.

I franska presidentv­al brukar kandidater­na för högern och socialistp­artiet tillsamman­s få en bra bit över 50 procent av rösterna i första omgången. I går fick högerns François Fillon knappt 20 procent, det vill säga lika mycket som vänsterpop­ulisten Jean-luc Mélenchon, som bland annat krävt 100-procentiga marginalsk­atter. Samtidigt kollapsade stödet för socialistp­artiet, och partiets kandidat, Benoît Hamon, fick lite drygt sex procent av rösterna.

Den andra valomgånge­n lär ge Macron en komfortabe­l seger över Le Pen.

Ipsos mätningar på söndagskvä­llen talade om 62 procent för Macron och 38 procent för Le Pen.

Ett sådant valresulta­t är en seger för liberala värden i en tid där den allmänna stämningen ofta gör gällande att dessa är under belägring. Men det är också en nyttig påminnelse om att högerpopul­ismen inte är en ostoppbar kraft. Att stora högerpopul­istiska partier blivit ett normalt inslag i europeisk politik innebär inte att en majoritet av väljarna blivit högerpopul­ister.

Att Macron talar till en liberal och optimistis­k del av väljarkåre­n är emellertid ingen garanti för att han kommer att få något gjort som president. I takt med att Macron etablerat sig som favorit har farhågorna om att han kommer att ha svårt att göra sakpolitis­ka avtryck blivit allt mer utbredda. Hans parlamenta­riska stöd kommer att vara svagt och vad som ser ut att bli en övertygand­e seger i presidentv­alet handlar inte primärt om ett mandat för liberal reformpoli­tik, utan om att motståndar­en är Marine Le Pen.

En ineffektiv Macron i Élyséepala­tset kan på så sätt bli det som bäddar för ännu större framgångar för Le Pen i nästa presidentv­al. För framtidstr­o handlar ytterst om att leverera politiska resultat. Det gäller i Frankrike och här hemma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden