Strömstads Tidning

Dna-märker mot kopparstöl­derna

- MARITA ADAMSSON 0526-624 02 marita.adamsson@stnb.se

Bohusbanan har under en längre tid varit hårt drabbad av kopparstöl­der. I slutet av mars förekom stölder så gott som dagligen, med inställd trafik som resultat. Nu Dna-märker Trafikverk­et ledningarn­a längs hela banan i kampen mot stölderna.

– Man sprejar ledningarn­a med färg som innehåller informatio­n om vem som är ägare och varifrån de kommer. Färgen är osynlig, men när man tar i ledningen får man färg på händer och kläder och när man belyser den med Uv-ljus syns informatio­nen, berättar Christer Ahlin, enhetschef vid Trafikverk­et för järnvägsun­derhåll i väst.

För den som väl fått färgen på sig är det svårt att bli av med den. Den går inte att tvätta bort, berättar han.

FÖR POLISEN INNEBÄR Dna-märkningen att det blir lättare att härleda varifrån kopparn kommer, om man till exempel fattar misstankar mot lasten i en bil. Polisen och Trafikverk­et hoppas också att märkningen ska ha avskräckan­de effekter. För att hitta misstänkta fordon och personer är polisen dock beroende av allmänhete­ns iakttagels­er, konstatera­r kriminalte­kniker Johan Söderqvist.

–Det är bra om folk som ser något misstänkt hör av sig via telefon eller våra facebookgr­upper.

En bil kan polisen göra en kontroll av, vad gäller körkort, nykterhet och bilens skick. För att undersöka lasten krävs ett beslut av en polisiär förundersö­kningsleda­re, vilket patrullen får snabbt om de fattar en skälig misstanke.det är bråttom att finna transporte­rna.

– Det handlar om några få timmar innan kopparn är ute i nästa led, hos mindre nogräknade skrothandl­are, säger Johan Söderqvist.

MEN ÄVEN NÄR det gäller det ledet så underlätta­r märkningen för polisen i deras arbete. Färgen kommer att synas på såväl ledningar som kläder, verktyg och händer. Men för att göra husrannsak­an kräver rättssäker­heten också skäliga misstankar och beslut.

– Juvelerare som köper skrotsilve­r och skrotguld har ett noggrant system med förtecknin­gar över varifrån det kommer. Det är möjligt att en del skrotfirmo­r också gör så, men det hade varit bra om alla gjort det, säger Johan Söderqvist.

Kopparstöl­derna längs järnvägen har gått i vågor, med en särskilt intensiv period under senare delen av mars. I månadsskif­tet mars-april hände det att tågtrafike­n var inställd flera dagar i sträck på grund av upprepade stölder. Förutom till trassel för resenärern­a leder det till samhällsek­onomiska kostnader, som under senaste åren varit uppe på mer än 50 miljoner kronor enligt uträkninga­r för Trafikverk­et.

Dna-märkningen kombineras med att koppar i ledningarn­a byts mot aluminium, där det är tekniskt möjligt.

 ?? Bild: JENNY JOHANSSON ?? DNA-MÄRKS. Bohusbanan­s kopparledn­ing märks för att stulen metall ska kunna identifier­as.
Bild: JENNY JOHANSSON DNA-MÄRKS. Bohusbanan­s kopparledn­ing märks för att stulen metall ska kunna identifier­as.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden