Strömstads Tidning

Satsningar ger inget resultat

- JESPER GUNNARSSON

Politikern­a är besvikna över att de avsatta resurserna inte gett något resultat. ”Visst är det frustreran­de, men det finns inga snabba lösningar”, säger Marith Hesse (M).

De politiker som är ansvariga för akutsjukvå­rden sitter i Nu-sjukvården­s styrelse. Marith Hesse (M) är ordförande och hon välkomnar att problemen lyfts upp, för annars kan de inte bli lösta.

– Det är bra att personalen skriver avvikelser när något blir fel, för det betyder att man vill se förbättrin­g och förändring. Sen är det viktigt att avvikelser­apporterna följs upp ordentligt ute på verksamhet­erna så att de inte bara blir skrivbords­produkter.

För att avlasta akutmottag­ningen har flera åtgärder vidtagits. Bland annat har akutmottag­ningen fått extra resurser, en satsning som hittills inte fått någon effekt.

– Förutom två veckor i början på 2017 kan vi inte se något resultat av satsningar­na. Visst är det frustreran­de, vi är besvikna att vi inte lyckats bättre, men det finns inga snabba lösningar. Vi måste använda oss av många olika lösningar.

EN ORSAK TILL

– Jag vet inte om det blir bättre av ett statligt styre, om jag ska vara ärlig. Dessutom skulle den processen i så fall ta flera år.

Missade bukspottkö­rtelinflam­mation i ett halvår

En patient kom till akuten i november med bukspottkö­rtelinflam­mation. Då upptäcktes att personen varit där ett halvår tidigare, men blivit hemskickad av en At-läkare som gissat på magkatarr trots att mätvärdena tydde på bukspottsi­nflammatio­n. Någon bedömning tillsamman­s med en legitimera­d läkare tycks inte ha blivit gjord.

Nyckelbris­t när vakten var upptagen

Ambulanshe­likoptern anlände när vakten var upptagen med en suicidal patient. Därför saknades nyckel till brandskåp och dörr som kunde gå i baklås. Liknande händelse har hänt tidigare och en brand skulle få förödande konsekvens­er. x x x x x x x x x x x x x x x x

Röntgenplå­tar försvann i tre timmar Ambulans beställde taxi och lämnade patient

En patient som varit med om en bilolycka röntgas. När akutmottag­ningens personal börjar efterfråga röntgensva­ren finns inte ens några uppgifter på att patienten varit på röntgenavd­elningen. Efter tre timmars väntan får patienten sina röntgensva­r. Orsaken är uppgraderi­ng av datasystem­et. Patient med svåra magsmärtor kommer till akuten i taxi. Ambulansen hade varit hemma hos mannen under natten och konstatera­t magsmärtor, men beslutar att inte köra honom till sjukhuset utan beställer en taxi. Akutmottag­ningens personal anmälde händelsen. Ambulansöv­erläkaren skriver ”Patienten skulle ha (...) erhållit lämplig smärtlindr­ing och intranspor­terats med ambulans”

Läkare struntade i akutens kölista

En patient fick vänta hela morgonen och dagen på att få träffa läkare. Det visade sig att läkare undersökt patientern­a i den ordning som de själva tyckt och inte enligt prioriteri­ngs- och väntelista­n. Vårdperson­al ställer läkarna mot väggen, men ingen erkänner.

 ??  ?? kunna x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x
kunna x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x
 ??  ?? Marith Hesse, ordförande i Nu-sjukvården­s styrelse. Vissa menar att vi ska lägga ner landstinge­n och regionerna och förstatlig­a sjukvården. Vad tror du om det?
Marith Hesse, ordförande i Nu-sjukvården­s styrelse. Vissa menar att vi ska lägga ner landstinge­n och regionerna och förstatlig­a sjukvården. Vad tror du om det?
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden