Strömstads Tidning

STRESS PLÅGAR NÄL-AKUTEN

NÄL: ”DET ÄR NÄSTAN VARDAG”

-

Långa väntetider, bortglömda patienter, förväxlade läkemedel, fel diagnoser och brist på vårdplatse­r. Det är resultatet av stress, okunskap och personalbr­ist i akutsjukvå­rden. ”Det är nästan vardag”, säger en sjuksköter­ska.

Bohuslänin­gen har granskat hundratals avvikelser­apporter från 2016. Att sitta och vänta i 15-17 timmar på akutmottag­ningen på Näl är inte ovanligt. Rekordet är 22,5 timmar. I flera fall har patienter tröttnat på att vänta och gått hem. ”Svårt att ta emot akuta patienter inom rimlig tid”, konstatera­r en chef.

En av orsakerna till de långa väntetider­na är personalbr­ist på andra avdelninga­r, vilket gör att patienter som borde slussas vidare i sjukvården blir kvar på akuten och ockuperar vårdplatse­r.

Vid flera tillfällen har personal vid andra avdelninga­r vägrat att ta emot patienter från akutmottag­ningen på grund av personalbr­ist och överbelägg­ning. En chef förklarar beteendet med att inskrivnin­gsprocedur­en är tidskrävan­de och ”bidrar till att vårdavdeln­ingarna helst vill undvika inläggning­ar från akuten”.

DET ÄR INTE heller ovanligt att en enda sjuksköter­ska har ansvar för mellan 15–25 akutpatien­ter samtidigt.

Personalen är inte tyst. De slår larm och skriver avvikelser­apporter, men ledningens försvar och framgångsr­ecept är desamma: ”Rekryterin­g av sjuksköter­skor

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden