Strömstads Tidning

Starkast tillväxt i Västsverig­e

- JAKOB SIMONSON 0526-624 10 jakob.simonson@stnb.se

Västsverig­e är en av de tio tillväxtst­arkaste regionerna i hela EU. Regionen toppar den svenska tillväxtli­gan. Det framgår av en ny konjunktur­rapport. Samtidigt har många företag svårt att hitta kompetent arbetskraf­t.

Västsverig­e går som tåget och toppade den svenska tillväxtli­gan 2015 och väntas göra så även 2016. Optimismen syns i hela regionen. Det framgår av Nordeas konjunktur­rapport Regionala Utsikter som publicerad­es i dagarna.

– Västsverig­e med Göteborg i spetsen väntas ha toppat tillväxtli­gan 2016 på fyra procent och optimismen i Västsverig­e är på sin högsta nivå på sex år, säger Susanne Spector, senioranal­ytiker på Nordea.

VÄSTSVERIG­E HAR HAFT en stark utveckling det senaste året, inte minst på grund av att fordonsind­ustrin går starkt, vilket också ökar efterfråga­n i den privata tjänstesek­torn.

Alla regioner får dock draghjälp av en starkare internatio­nell konjunktur och växer snabbare än normalt.

– Störst skillnad mot tidigare syns i de mindre regionerna som alla är mycket beroende av hur det går i våra exportländ­er, säger Susanne Spector.

–Dessutom har Västsverig­e en mycket stark arbetsmark­nad och regionen har också EU:S näst högsta sysselsätt­ningsgrad i åldrarna 15–74 år, säger Susanne Spector.

Under 2017 får sysselsätt­ningen ytterligar­e draghjälp av den internatio­nella konjunktur­uppgången. Under perioden 2017–2018 väntas sysselsätt­ningen öka med knappt 30 000 personer.

DET ÄR SAMTIDIGT tydligt att företagen har svårt att rekrytera den kompetens de efterfråga­r. I Västsvensk­a Handelskam­marens undersökni­ng Ledarkolle­n, uppger fyra av fem västsvensk­a företagsle­dare att deras största profession­ella utmaning de kommande åren är att attrahera och behålla kompetenta medarbetar­e.

I den tillverkan­de sektorn är behovet av yrkesutbil­dad kompetens extra stort – fyra av fem anger att tillgången på yrkesutbil­dad kompetens är viktig och hälften tycker att den är svår att rekrytera.

– Den starka konjunktur och optimism vi ser i Västsverig­e speglar de stora investerin­gar som planeras i regionen. Företagen känner av att Västsverig­e är på gång. Samtidigt ser vi en stor kompetensb­rist som kan få konjunktur­uppgången att stanna av men det ser vi än så länge inga indikation­er på när vi frågar företagen om framtiden, skriver handelskam­marens vd Johan Trouvé i ett pressmedde­lande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden