Strömstads Tidning

Nyanlända syskon gör succé vid schackbräd­et TANUM

Syskonen i familjen Badawi från Syrien har entusiasme­rat Tanums schacksäll­skap. På kort tid har de lyckats få en viktig roll vid såväl schackbord­et som bland medlemmarn­a i föreningen.

- THOMAS BENNELIND 0526-624 06 thomas.bennelind@stnb.se

Infartsgri­ndarna är öppna till Satelliten i Tanum. På parkerings­platsen står ett lätträknat antal bilar. Runt Tanums satellitst­ation, som i dag kallas för Företagspo­rten, håller gräsmattor­na på att skifta färg från borstad tundragul till mild försommarg­rön.

67-årige Ulf Andersson slår sig ner i av de insuttna fåtöljerna i entréhalle­n. Han är spelare och kassör i Tanums schacksäll­skap och har varit med i föreningen sedan han var 14 år.

TANUMS SCHACKSÄLL­SKAP grundades 1961. I dag har man 13 medlemmar, varav fyra är juniorer och övriga nio är seniorer.

Ulf berättar om när föreningen som mest hade 123 aktiva juniorer över en tid som sträckte sig mellan 60- och 90-talet. Då var schack en populär aktivitet på skolorna, fritidsgår­darna och biblioteke­n i Tanum.

– Jag tävlade mot Strömstad när de var aktiva, men vi var även i Norge och slog norrmännen. Det var en del prestige där och då, säger han.

En trappa ner i anläggning­en ligger förenings träningslo­kal. Ulf visar vägen och vi passerar ett vindsdofta­nde landskap av privata förråd, som inhyser allt från gamla cyklar till radioappar­ater. I träningslo­kalen sitter lagmedlemm­arna som nyligen startat upp första partiet. På borden, ihop med schackbräd­en, står plastmugga­r med hett snabbkaffe som kokats upp i det lilla köket intill.

ALI, 17, AHMAD, 13, Mohamed, 18, Bana, 16, kom tillsamman­s med föräldrarn­a till Sverige från Aleppo, Syrien. Familjen har bott i norra Bohuslän i drygt ett år, men det var i höstas som syskonkvar­tetten gick med i schackklub­ben, och därmed såg till att Ulf och hans lagkamrate­r fick in såväl nytt blod som ungdomar med öga för schack.

– De är duktiga och skärpta spelare. Många av oss äldre i laget förlorar stort mot dem, säger han.

Tanums schacksäll­skaps (TSS) arbete med integratio­n har gett eko. Bland annat har man genom

sitt integratio­nsprojekt, ”Schack & Snack”, tilldelats 10 000 kronor i bidrag av Tanums kommun. Ulf Andersson förklarar att det i stort sett bara pratas svenska under träningspa­ssen.

– Vi har en policy här med att vi pratar svenska. Det finns vissa ord som kan vara svåra för dem, men det är svenska som gäller.

ULF SÄGER ATT både han och klubben känner mycket glädje att få bidra till integratio­nen i kommunen. Samtidigt förtydliga­r han vikten av att de nyanlända även behöver vara öppna för hur Sverige fungerar.

– Ja, det värmer lite extra för mig. Det är en liten del av vad jag och klubben kan hjälpa till med. Men ska de bo i Sverige, så måste de försöka komma in i vårt tänk och våra seder. Jag tror också att ungdomarna upplever att det är roligt. Det är mycket skönt och skoj – men de har också en otrolig vinnarment­alitet, säger han.

Längst in i lokalen står ett välfyllt prisskåp. Pokaler, medaljer och plaketter skvallrar om en stolt förening som kanske inte har det största medlemsant­alet, men där man fortfarand­e kan känna pulsen av de ideella och genuina krafterna.

Syskonen Badawi lämnar borden, tar en paus och berättar att de trivs i laget. Sedan de började tävla för klubben i höstas, har framgångar­na inte väntat på sig.

När individuel­la snabbschac­ksdm avgjordes i Skara i januari tog TSS hem silvret som bästa klubb bakom vinnaren Skara SS.

18-ÅRIGE MOHAMED BADAWI var lagets kanske mest tongivande spelare när han vann A-juniorerkl­assen efter att ha gått obesegrad. Segersiffr­an blev 4,5 av 5.

Brodern Ali tog en fin tredjeplat­s i samma klass. I B-juniorklas­sen slutade yngste brodern Ahmad, 13, på andraplats.

– Vi fick reda på av en lärare i skolan att det fanns en schackklub­b i Tanum. Jag trodde först att jag skulle träffa andra ungdomar, men det blev inte riktigt så, säger Mohamed och skrattar.

– Alla av oss har spelat schack i Syrien sedan vi var små.

Vad krävs då för att bli en framgångsr­ik schackspel­are? 16-åriga Bana säger att det inte finns några genvägar.

– Träning, allt handlar om att träna ofta.

 ??  ?? SYSKONEN BADAWI. Ali, 17, Ahmad, 13, Mohamed, 18 och Bana, 16, kom tillsamman­s med föräldrarn­a till Sverige från Aleppo, Syrien.
SYSKONEN BADAWI. Ali, 17, Ahmad, 13, Mohamed, 18 och Bana, 16, kom tillsamman­s med föräldrarn­a till Sverige från Aleppo, Syrien.
 ?? Bild: THOMAS BENNELIND ??
Bild: THOMAS BENNELIND
 ??  ?? RUTIN. De har spelat schack sedan de var små, hemma i Syrien.
RUTIN. De har spelat schack sedan de var små, hemma i Syrien.
 ??  ?? GENOM SKOLAN. De fick reda på att det fanns en schackklub­b av en lärare.
GENOM SKOLAN. De fick reda på att det fanns en schackklub­b av en lärare.
 ??  ?? VID SCHACKBORD­ET. Syskonen trivs i laget.
VID SCHACKBORD­ET. Syskonen trivs i laget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden