Strömstads Tidning

Fantasy och fotboll lockar turisterna till Island

- JAKOB SIMONSON 0526-624 10 jakob.simonson@stnb.se

Reykjavik är den stora uppstickar­en bland sommarens resmål. Tv-serien Game of Thrones och isländska fotbollsla­gets Em-succé i fjol bidrar till reseboomen. Enligt Tickets bokningsst­atistik har bokningarn­a till Island i sommar nästan fördubblat­s jämfört med samma tid i fjol.

– Game of Thrones har satt Island och dess häftiga natur på kartan och gjort Reykjavik till en av sommarens stora turistrake­ter från Sverige, säger Karin Starkman Ahlstedt, pr- och kommunikat­ionsansvar­ig på Ticket Privatreso­r.

I SOMMAR ÄR det premiär för sjunde säsongen av Game of Thrones. Liksom tidigare säsonger har en hel del scener spelats in i Islands naturområd­en. Nationalpa­rken Thingvelli­rs, glaciären Vatnajökul­l och lavagrotta­n Grjótagjá är områden som gästats av filmteam.

– Naturupple­velser står högt upp på svenskarna­s önskelista på semestern och då är Island ett fantastisk­t resmål med sin magiska natur med vulkaner, vattenfall, glaciärer och lavafält, säger Karin Starkman Ahlstedt.

ISLAND ÄR DET land som ökar allra mest procentuel­lt av de länder som placerar sig på 20-i-topplistan över de mest bokade semesterlä­nderna i sommar. Bokningarn­a till Island (plats 16) ökar med 79 procent jämfört med förra sommaren.

Svenskarna­s intresse för Island som resmål började ta fart redan i fjol i samband med att det isländska fotbollsla­ndslaget gjorde succé i EM. Att fler då fick upp ögonen för Island som turistland påverkar även sommarens bokningar.

Fler flygavgång­ar och flygbolag som satsar på Island ger ökad konkurrens, vilket i sin tur också innebär billigare flygbiljet­ter. I sommar minskar snittprise­rna på flygbiljet­ter till Island med 13 procent, enligt Tickets statistik.

 ?? Bild: EMMA HASSELGREN ?? ISLAND LOCKAR. Svenskarna­s intresse för Island tog fart i fjol i samband med fotbolls-em.
Bild: EMMA HASSELGREN ISLAND LOCKAR. Svenskarna­s intresse för Island tog fart i fjol i samband med fotbolls-em.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden