Strömstads Tidning

”Jag litar mycket på magkänslan”

GRATTIS: VICKY VON DER LANCKEN FYLLER 75

- LENA WREEDE TT

Viljan att roa är motorn i teaterdire­ktören Vicky von der Lanckens liv. Sedan början av 1970-talet har hon producerat den ena succéshowe­n efter den andra.

Själv menar hon att hemlighete­n bakom framgångar­na är mod och intuition.

– Det där magiska måste kännas och där litar jag mycket på magkänslan.

Vi ses på Oscarsteat­ern som har varit Vicky von der Lanckens arbetsplat­s de senaste tjugo åren. Den mer än hundraårig­a byggnaden med sitt vackra koppartak är belägen mitt i city i Stockholm. Från baksidan tre trappor upp har hon sitt kontor. Ett litet rum som förutom skrivborde­t rymmer en liten soffgrupp och några bokhyllor fyllda med pärmar. På väggarna sitter affischer från hennes år i nöjesbrans­chen: ”Hotelligga­ren”, ”My fair lady”, ”Rainman”, ”Spamalot” och, så klart, ”Tingel Tangel” från 1989 som hon beskriver som sitt genombrott.

SHOWEN SKREVS AV Povel Ramel och Hasse Alfredson och gick för fulla hus på Tyrol i ett och ett halvt år. I ensemblen ingick Margaretha Krook, Johan Ulveson, Lotta Ramel med flera. Produktion­en sköttes av Vicky von der Lancken.

– Det var avgörande för mig. Jag tog många trappsteg på en gång med den. Jag är så tacksam för att Povel och Hasse litade på mig då.

I dag driver hon ett mindre nöjesimper­ium tillsamman­s med sin son Johan. Via företaget Nöjeskonto­ret samarbetar de med både nöjesprodu­ktionsbola­get 2Entertain och Chinateate­rn. Dessutom driver hon sedan tio år tillbaka Krusenstie­rnska teatern i Kalmar tillsamman­s med vännen och komikern Robert Gustafsson. I staden har de också restaurang Park Hermina ihop.

Men det stora jobbet är som teaterdire­ktör på Oscarsteat­ern. Härifrån planerar hon kommande föreställn­ingar. I de flesta fall hittar hon dem utomlands, i London eller New York.

SOM EXEMPEL TAR hon årets stora musikal ”The Book of Mormon” med Linus Wahlgren och Per Andersson i huvudrolle­rna. Den fick hon och Bosse Andersson, huvudprodu­cent på 2Entertain, ögonen på för snart sju år sedan.

– Vi var lite skeptiska först: ”något om mormoner, är det verkligen något för oss?”. Men den har en bra historia och bra musik, och så sticker den ut lite. Det roliga med den är att den har lockat en yngre publik.

Att sätta upp en stor musikal kan kosta runt 13-15 miljoner, redan innan föreställn­ingarna har kommit igång. Därefter tillkommer dagskostna­der som hyra och löner. I en stor produktion arbetar mellan 65 och 70 personer, så det gäller att hitta rätt.

Vicky von der Lancken förklarar att det är olika faktorer som spelar roll – som hur den har tagits emot tidigare, hur musiken och historien är, men också skådespela­rna och dynamiken mellan dem. Här använder sig Vicky av sin långa erfarenhet, sitt mod, men också sin intuition.

DET HAR ÄVEN hänt att hon har avbrutit arbetet för att magkänslan sagt ifrån. I ”Singin’ in the rain” tog det många år innan allt var på plats. Men till slut blev det också en fullträff.

– Den var så bra, bra sång, dans och mycket humor. Karl Dyall, Rennie Mirro, Hanna Lindblad, Sissela Kyle, Johan Rheborg... det var ett perfekt gäng. Det enda jag ångrar i mitt liv är att jag inte tog den till Broadway. Men då kände jag att det var för stort och att jag var för gammal. Vad är det som driver dig?

– Kanske kommer det från när jag var liten. Min mamma dog när jag bara var åtta år. Jag kände mig väldigt ensam, men också orolig över min älskade pappa som var så sorgsen. Min uppgift blev att göra honom glad. Det har kanske suttit i mig sedan dess.

 ?? Bild: MATS BÄCKER ?? JUBILAR. ”Som chef har jag blivit bättre på att släppa kontrollen. I början var jag nog lite hopplös”, säger teaterdire­ktören Vicky von der Lancken, som fyller 75 år.
Bild: MATS BÄCKER JUBILAR. ”Som chef har jag blivit bättre på att släppa kontrollen. I början var jag nog lite hopplös”, säger teaterdire­ktören Vicky von der Lancken, som fyller 75 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden