Strömstads Tidning

Många sörjer Michael Nyqvist

- TT

Michael Nyqvists död kom som en chock för många. Han hyllas av vänner och kollegor som känner stor sorg. – Det var helt underbart att få jobba ihop med honom, säger regissören Kay Pollak.

Michael Nyqvist berättade inte om sin sjukdom för allmänhete­n utan enbart för vänner och familj. Han avled ”efter en ett år lång kamp mot lungcancer”, enligt ett uttalade från hans talesperso­n Alissa Goodman, rapportera­r flera medier.

EN AV DEM som visste att skådespela­ren var sjuk var vännen och skådespela­ren Rafael Edholm som nyligen hade kontakt med honom.

– Han skrev att han skulle in på någon undersökni­ng och att han hoppades att det såg bra ut. Men det gjorde det väl inte då. Det är jättetråki­gt, han var en kille mitt i steget, säger han till Expressen.

Regissören Kay Pollak arbetade med Michael Nyqvist i filmen ”Så som i himmelen”. Pollak beskriver skådespela­ren som väldigt öppen med sig själv och mot andra.

– Vi hade också någonting som förenade oss, det var hans vilja att gå väldigt långt, att vara absolut sann i en känsla, det beundrade jag, säger Pollak.

Dramaten sörjer Michael Nyqvist och teaterchef­en Eirik Stubø skriver till Aftonblade­t :

”Jag tror att var och en som mötte Michael tog djupa intryck av hans personliga mod och ivriga nyfikenhet, hans uppfodrand­e allvar och även hans överrumpla­nde humor. Han visste mycket om både livet och konsten”.

MICHAEL NYQVIST VAR folkkär och verkade både på teaterscen­en och inom film. Skådespela­ren talade ofta om hur hans barndom som adopterad påverkat hans liv.

– Det präglar vartenda steg jag tar varje dag, på gott och ont. På något vis kan jag känna mig som en andra sortering – någon ville inte ha mig från början. Sådant sätter sig, sade Michael Nyqvist till TT i en intervju inför 55-årsdagen.

Han föddes den 8 november 1960, och adopterade­s vid ett års ålder av familjen Nyqvist. Han har många gånger berättat om hur osäkerhet och bekräftels­etörst kom från uppväxten som adoptivbar­n.

– Å ANDRA sidan vet jag att det alltid finns ett alternativ, en slags adoptivfam­ilj; om jag hamnar i en dålig miljö behöver jag inte stå ut. Det har gett mig frihet och gjort att jag sökt mig till olika platser i mitt arbete, sade han till TT.

Pappan i adoptivfam­iljen var advokat. Som liten följde Michael Nyqvist med honom till rättssalar och drömde om att bli advokat. Men det blev skådespela­ryrket, och en utbildning vid Teaterhögs­kolan i Malmö.

I DEN DANSKA filmen ”Du försvinner” (2017), en av Nyqvist sista roller, får han ändå nosa på det juridiska när han spelar försvarsad­vokaten Bernard.

För den breda publiken i Sverige blev Nyqvist känd med filmen ”Grabben i graven bredvid”, 2002, där han spelar bonden Benny. För rollen fick han en guldbagge för bästa manliga huvudroll. Han var senare med i Kay Pollacks publiksucc­é ”Så som i himmelen”.

Han fick sitt stora internatio­nella genombrott efter rollen som journalist­en Mikael Blomkvist i Millennium­filmerna, mot Noomi Rapace som Lisbeth Salander. I Hollywood har han bland annat spelat skurk i ”Mission: impossible – ghost protocol” (2011) och rysk maffiaboss i ”John Wick” (2014).

I januari fick Nyqvist sin andra guldbagge, bästa manliga biroll, för sin roll som chefredakt­ör Markel i Pernilla Augusts ”Den allvarsamm­a leken”. Han talade varmt om samspelet med huvudrolls­innehavare­n Sverrir Gudnason i filmen.

– Ofta när det handlar om klassiker förväntas man gå klassiskt och prata konstigt. Det är inte min grej. Men när jag spelade framför allt mot Sverrir så hittade vi en faderson-relation som är komplicera­d och bara känns och inte är uttalad, sade Nyqvist till TT i januari.

I HÖSTAS PLANERADE han att flytta till Los Angeles, USA, i två år för att spela i den amerikansk­a tv-serien ”Counterpar­t”. I december kom beskedet att Nyqvist hoppar av inspelning­en.

Nyqvist ingick i Dramatens fasta ensemble och har bland annat medverkat i Lars Noréns uppsättnin­gar ”Personkret­s 3:1” och ”Skuggpojka­rna”. Han har själv sagt att ”Personkret­s 3:1” blev hans genombrott som skådespela­re.

Han var även författare och har gett ut två självbiogr­afiska böcker: ”När barnet lagt sig”, om adoptionen, och ”Dansa för oss”, om skådespele­riet.

Michael Nyqvist blev 56 år gammal.

 ?? Bild: HENRIC LINDSTEN/GP ARKIV ?? GENOMBROTT. Michael Nyqvist fick sitt stora internatio­nella genombrott efter rollen som journalist­en Mikael Blomkvist i Millennium­filmerna, mot Noomi Rapace som Lisbeth Salander. I Hollywood har han bland annat spelat skurk i ”Mission: impossible – ghost protocol” (2011).
Bild: HENRIC LINDSTEN/GP ARKIV GENOMBROTT. Michael Nyqvist fick sitt stora internatio­nella genombrott efter rollen som journalist­en Mikael Blomkvist i Millennium­filmerna, mot Noomi Rapace som Lisbeth Salander. I Hollywood har han bland annat spelat skurk i ”Mission: impossible – ghost protocol” (2011).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden