Strömstads Tidning

Försent att lösa jourfrågan denna sommar

STRÖMSTAD: ARBETSGRUP­PEN SÖKER LÅNGSIKTIG LÖSNING

- JAKOB SIMONSON 0526-624 10 jakob.simonson@stnb.se

NYHETER: Det kommer inte att bli någon jourlösnin­g i Strömstad under sommaren – strömstads­borna får leva utan både nattjour och jourbil.

– Regionen har tagit semester.

Det konstatera­r nu Peter Heie (C), ordförande i arbetsgrup­pen med Strömstads­politiker som bildades när det stod klart att single respondern tagits ur bruk för sommaren.

Indragning­en av jourbilen i Strömstad över sommaren utlöste en våg av protester. En arbetsgrup­p bildades den 13 juni, med representa­nter från Strömstads partier samt aktionsgru­ppen Jour Strömstad.

Men gruppens arbete har nått vägs ände när det gäller en lösning på jourfrågan under sommaren. Det säger gruppens ordförande Peter Heie (C). Han vill tona ner debatten i frågan.

– Debatten tenderar att skrämma livet ur folk. Jag har fått höra från folk jag mött, bland annat barnfamilj­er, som funderar på att flytta härifrån på grund av detta. Men så illa är det inte. Vi har tillgång till akutvård och vi har två välfungera­nde vårdcentra­ler. Men nu handlar det ju om den nedlagda jourvården?

– Ja, jag är den förste att kritisera att man inte sätter in tillräckli­ga resurser sommartid i norra Bohuslän. Det rör sig mycket folk här, av naturliga skäl händer det saker, folk skadar sig och blir sjuka. Det är bedrövligt att man inte kunnat hantera detta.

Någon extra ambulans, som regionpoli­tikern Tony Johansson (MP) utlovade i en intervju med Strömstads Tidning, blir det inte. Det gjorde ambulansch­efen Björn Kalin, Nu-sjukvården, klart dagen före midsommar. Har ni gett upp om en kortsiktig lösning på jourfrågan under sommaren?

– Nej, gett upp har vi inte. Personlige­n lyfte jag den här frågan med Johnny Magnusson (regionstyr­elsens ordförande (M), reds. anm.) vid ett möte i Vänersborg förra veckan. Han är väl medveten om vår situation, säger Peter Heie.

Peter Heie (C) menar att det är försent att lösa jourfrågan under sommaren. Från regionens sida finns det nu indikation­er på att det längre fram kan bli en dygnetrunt-jour i Tanum.

Hur ska situatione­n lösas då?

– Om man lyssnar på Jour Strömstad och läser vissa bloggar så kan man tro att frågan bara kan lösas med en fingerknäp­pning. Men så enkelt är det inte. Det är inte aktuellt för kommunen att anställa en läkare till exempel, som det pratas om. Då kliver vi in på regionens område. Kommunala medel ska användas till kommunala angelägenh­eter.

Huvudkrave­t från arbetsgrup­pens sida, säger Heie, är att det långsiktig­t ska finnas en fysisk plats, bemannad med läkare, som har öppet dygnet om. Den kan finnas i Strömstad, i Tanum, eller som ett samarbete med legevakten i Halden.

– Vi vill att det ska finnas ett ställe man kan ta sig till, där man kan sy sår, gipsa och så vidare. Om man kan ta hand om människorn­a på plats här så minskar ju också trycket på Näl. Så det är en win-win. Håller regionpoli­tikerna med om det?

– Många regionpoli­tiker jag träffat delar den här synen. Nu håller ju också regionen på med ett projekt med nära vård och jag hoppas att man får upp ögonen för att det behövs även i vårt område. Hur ska ni i arbetsgrup­pen gå till väga för att uppnå det?

– Vi ska driva detta gentemot regionen – vi har ett nytt möte med dem efter semestern. Men nu under sommaren kräver vi att regionen genomför en informatio­nskampanj där de berättar om vad som gäller. Då får man sätta upp affischer på campingpla­tser, taxistatio­nen och så vidare.

Karin Engdahl (S) är ledamot i hälso- och sjukvårdss­tyrelsen i regionen. Hon betonar att hon inte sitter i den styrande majoritete­n och att S var emot stängninge­n av nattjouren i Strömstad förra året.

– Det regionen gör centralt är att utreda hur en jourorgani­sation ska se ut i regionen framöver. Den gruppen har pekat ut Tanum som en plats där man vill satsa på jouren, säger hon.

Så det kan bli dygnet runt-jour i Tanum framöver?

– Det finns indikation­er på det, ja.

Men Strömstads invånare kan inte hoppas på en kortsiktig lösning av jourfrågan under sommaren, efter indragning­en av jourbilen?

– Troligen inte. Man får förlita sig på jourcentra­len i Tanum, som ju ändå är öppen till 22 på vardagarna, och ambulansve­rksamheten.

Hur ser du på strömstads­bornas protester i den här frågan?

– Jag har full respekt för att man protestera­r. Jag tycker det är väldigt olyckligt att man inte haft en bättre dialog med Strömstad i frågan.

 ??  ?? SER FRAMÅT. Peter Heie (C), ordförande i den särskilda arbetsgrup­p som arbetar med jourfrågan gentemot regionen, ser inte någon kortsiktig lösning på frå- gan om den indragna jourbilen under sommaren. Men han tror på en långdiktig lösning.
SER FRAMÅT. Peter Heie (C), ordförande i den särskilda arbetsgrup­p som arbetar med jourfrågan gentemot regionen, ser inte någon kortsiktig lösning på frå- gan om den indragna jourbilen under sommaren. Men han tror på en långdiktig lösning.
 ?? Bild: JAKOB SIMONSON ??
Bild: JAKOB SIMONSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden