Strömstads Tidning

Sången lockar alla

HALDEN: STÄMNING PÅ TOPP NÄR DET ÄR ALLSANG PÅ GRENSEN Skansen är långt borta, Fredrikste­n så nära, så nära. Och det är där Norge har sin stora allsångsfe­st varje sommar. I onsdags var det premiär.

- MARITA ADAMSSON

När alla vill sjunga blir det folkvandri­ng till fästningen. I onsdags var det festlig premiär för Allsang på Grensen.

På den branta vägen från Haldens stadskärna stretar blivande sångare. Elea Holmen Moen och Julia Forsstrøm Vangen bär på en stor skylt med texten ”Heia Sandra”.

Det syftar på deras favorit Sandra Lyng, sångerska och låtskrivar­e som slog igenom i norska Idol 2004. De kommer inte att vara de enda som textat hennes namn på skyltar att hålla upp över publikhave­t, visar det sig.

Fästningen är folkfestom­råde under allsångskv­ällarna, med filtar, barnvagnar, dansande småtjejer – och några som hellre hjular – glada föräldrar och en och annan bestefar.

NORSK ALLSÅNGSKV­ÄLL HAR ett påtagligt drag av familjefes­t och medan det stora team som krävs för att få en tv-föreställn­ing att rulla gör sitt håller konferenci­ererna publiken varm och vältränad.

Här gäller det att få alla med på noterna – att sjunga, jubla, klappa, vissla och gunga. Publiken är inte här bara för att roa sig själv utan ska ju också ingjuta rätta känslan i kommande tv-tittare på ömse sidor om gränsen.

Och se, där är en ryggsäck med stor svensk flagga också. Vems kan det vara? Han vänder sig om och visar sig vara Bengt Johansson från Strömstad, på plats med sju andra hemifrån.

– Vi är ett gäng som brukar göra utflykter till olika kultureven­emang, berättar Maj-lis Johansson.

NÄR ALLSANGEN PRESENTERA­DE sig i Gallerian på Oslovägen slog de till. Och så var det flaggan, då.

– Norrmän brukar vara så duktiga på att ha med sig ryggsäck och flaggor, så då ska vi väl också vara det, säger Bengt innan avspärrnin­garna öppnas och det är dags att leta rätt på sittplatse­rna. Tv-inspelning kräver disciplin. Stolsrader­na ska inte gapa tomma när kameran slås på.

Victoria Nilsen, 8 år, sitter med mamma Mona på en bänk och har fått besök av ett av de utklädda djuren. Inte en Lisebergsk­anin utan någon mera avlägsen mysdjurssl­äkting.

– Verkar vara en utter, tycker Victoria.

Hon kommer från Strömstad men har norsk bakgrund och är här för andra året i rad. Favoriten i artistlist­an är Petter Katastrofe.

– Vi är här för att uppleva stämningen, säger mamma.

OCH DEN ÄR det inget fel på. Mångåriga programled­aren Katrine Moholt öser beröm över publiken.

Så är det dags för det högtidliga öppnandet. Klipper bandet gör ingen mindre än statsminis­ter Erna Solberg, fast för egen del sjunger hon helst när ingen hör på och dansar hon loss på kontoret låser hon dörren först, säger hon.

Mest kända namnet här är utan tvekan Sissel Kyrkjebø och hon gör nog ingen besviken. I en i övrigt högröstad show blir det knäpptyst när hon sjunger Summertime.

Full allsång blir det å andra sidan när dragshowgä­nget Great Garlic Girls dansar in och ser till så att publiken får användning för sina intränade rörelser till Y.M.C.A. En hyllning till Oslos pridefesti­val och kärleken, som skapar sommargläd­je-känslor.

OCH SÅ BLIR det tyngre och rockigare med CC Cowboys, okända för de flesta svenskar men ett av Norges mest kända rockband. Lätt halsbrytan­de scenfart står också AJR, – bröderna Jack, Adam och Ryan Metzger – för med låten Weak.

Det här är programmet som bygger på närhet; artisterna drar runt i publikhave­t med kameramann­en och passerar ståplatspu­bliken så nära att de lätt hinner klappa barn på huvudet och skriva några autografer när de passerar. Så tjejerna med Katastrofe­keps behöver inte bli besvikna.

 ??  ?? ALLA MED. Katrine Moholt håller igång publiken.
ALLA MED. Katrine Moholt håller igång publiken.
 ??  ?? UPPVAKTAD. Victoria Nilsen från Strömstad med – vem då?
UPPVAKTAD. Victoria Nilsen från Strömstad med – vem då?
 ??  ?? FAVORIT. Elea Holmen Moen och Julia Forsstrøm Vangen på väg till fästningen med sitt budskap till idolen Sandra Lyng.
FAVORIT. Elea Holmen Moen och Julia Forsstrøm Vangen på väg till fästningen med sitt budskap till idolen Sandra Lyng.
 ??  ?? STRÖMSTADS­BOR. Bengt Johansson med sig sju vänner – och flaggor.
STRÖMSTADS­BOR. Bengt Johansson med sig sju vänner – och flaggor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden