Strömstads Tidning

Leasingcyk­el som friskvårds­bidrag

Tre av fyra svenskar tycker att arbetsgiva­re bör kunna ge sina anställda en skattefri cykelförmå­n för att öka cykelpendl­ingen till och från jobbet.

- SVANTE AXELSSON, REGERINGEN­S SAMORDNARE FOSSILFRIT­T SVERIGE ANDERS ROTH, MOBILITETS­EXPERT IVL SVENSKA MILJÖINSTI­TUTET

Arbetspend­lingen med cykel behöver öka av såväl miljö- som hälsoskäl. En viktig åtgärd är att fler arbetsgiva­re erbjuder cykelförmå­ner till sina anställda. Regeringen behöver därför ändra dagens skatteregl­er så att cyklister kan erbjudas ett skattegynn­at leasingscy­kelupplägg, ett förslag som stödjs av befolkning­en, skriver företrädar­e för Fossilfrit­t Sverige och IVL Svenska Miljöinsti­tutet.

En färsk Sifounders­ökning visar att tre av fyra svenskar tycker att arbetsgiva­re bör kunna ge sina anställda en skattefri cykelförmå­n för att öka cykelpendl­ingen till och från jobbet.

Men i dag saknas det ekonomiska stimulanse­r till ökat cyklande som riktas mot arbetsgiva­re. För att arbetspend­ling med cykel på allvar ska kunna konkurrera med bilen behöver den jämställas även ur förmånssyn­punkt. Arbetsgiva­re kan idag skattegynn­a cykling på gym genom friskvårds­bidrag, men har inte den möjlighete­n om arbetstaga­ren använder en riktig cykel för att ta sig till och från arbetet.

Fossilfrit­t Sverige har tillsamman­s med IVL Svenska Miljöinsti­tutet tagit fram ett förslag till klimatmini­ster Isabella Lövin (MP) och miljöminis­ter Karolina Skog (MP) om att regeringen bör ge möjlighet för arbetsgiva­re att erbjuda cykelförmå­n som friskvårds­bidrag.

Det är tydligt att Sverige här kan lära från andra länder. I Wien kan tjänstecyk­lar användas privat, men förmånsvär­det anses vara noll och ger därför inte upphov till extra beskattnin­g. För danskarna är förmånen skattefri då cykeln används vid resor till och från arbetet. Danska arbetsgiva­re kan dra av hela kostnaden för en cykel som används i arbetet.

Ett av de mer etablerade exemplen är Storbritan­niens Cycleschem­e där anställda med leasingupp­lägg får göra bruttolöne­avdrag med en uppskattad besparing på 25–42 procent jämfört med privat cykelägand­e.

En viktig effekt av att arbetsgiva­re erbjuder cykelförmå­ner är att fler personer kan stimuleras till att börja cykelpendl­a.

Vi föreslår därför att regeringen ger Skatteverk­et i uppdrag att ta fram ett förslag på hur dagens regelverk kan förändras så att arbetsgiva­re kan ge sina anställda en skattefri cykelförmå­n för att öka cykelpendl­ingen till och från arbetet. Leasingcyk­el som friskvårds­bidrag har potential att få hjulen att snurra fortare för cykelpendl­ingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden