Strömstads Tidning

Konstgjord­a jobb löser inte utanförska­pet

Regeringen­s 32 000 traineejob­b skulle bli lösningen på utanförska­pet och fungera som en väg in på arbetsmark­naden.

- MALIN LERNFELT Liberala Nyhetsbyrå­n

ARBETSMARK­NAD. Förslaget vände sig till nyanlända och unga med invandrarb­akgrund, vilka ofta visat sig ha särskilt svårt att hitta ett jobb. Men det som i 2014 års valrörelse presentera­des som en paradrefor­m bidde bara en tumme.

Både år 2016 och 2017 har man tvingats att skriva ned de nationella målen för traineetjä­nsterna med tusentals tjänster. I hela landet hade det fram till i början av juni i år skapats 474 traineejob­b - totalt. Ett fåtal av dessa har gått till människor med utomeurope­isk bakgrund. Det finns ingen tvekan om att hela satsningen, i likhet med i princip alla former av subvention­erade anställnin­gar som regeringar sjösatt under de senaste decenniern­a, är ett gigantiskt fiasko.

Det handlar ständigt om samma konstgjord­a andning, om än med olika namn: extratjäns­ter, beredskaps­jobb, nystartsjo­bb, instegsjob­b... De styrande ändrar med jämna mellanrum regelverke­n lite i kanten för att signalera handlingsk­raft och riktar stöden än mot den ena, än den andra gruppen, men utan att gå till botten med den verkliga problemati­ken – arbetsmark­nadens utformning.

I dag befinner vi oss i ett läge där såväl näringsliv­et som offentlig sektor på löpande band rensar ut människor som utför enklare uppgifter. Ibland för att det är slitiga jobb som går att ersättas med maskiner. Men lika ofta för att det är dyrt med anställda och man kortsiktig­t inbillar sig att det blir billigare att låta sjuksköter­skor städa, jurister tömma diskmaskin­en och ekonomer springa med post. Naturligtv­is är det rent resursslös­eri när människor med lång erfarenhet och hög kompetens ägnar arbetstid åt sådant. Men detta syns inte lika tydligt i budgeten som den besparing som kommer av att man säger upp en sekreterar­e, ett köksbiträd­e eller vaktmästar­e.

Tillsamman­s med de undanträng­ningseffek­ter som uppstår till följd av subvention­erade hittepåjob­b skapar det en situation där det blir omöjligt för människor som saknar lång utbildning eller dokumenter­ad erfarenhet att få ett riktigt arbete med en riktig lön.

Enligt en aktuell rapport från Timbro spenderar Sverige störst andel av BNP på anställnin­gssubventi­oner av alla Eu-länder. Prognosen för 2017 ligger på nära 19 miljarder kronor. Helhetskos­tnaden för arbetsmark­nadspoliti­ska program uppgick 2015 till 33,3 miljarder kronor. Om inte detta förändras i grunden riskerar vi att cementera det parallells­amhälle som nu växer fram. Många människor – särskilt de som kommit hit i vuxen ålder – kommer aldrig att kunna ta ett högkvalifi­cerat arbete. Men de behöver – och behövs på – arbetsmark­naden.

I stället för att bita sig fast vid misslyckad­e traineejob­b och beredskaps­tjänster är det dags att regeringen lägger fokus på sådant som skapar riktiga anställnin­gar, som sänkt arbetsgiva­ravgift och förenklade regelverk för den som vill starta och driva företag. Där finns – om inte hela, så i alla fall en del av – lösningen på utanförska­pet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden