Strömstads Tidning

Stort intresse för guidad tur i stadshuset

- THOMAS BENNELIND 0526-624 07 thomas.bennelind@stnb.se

”Jag har läst mycket om stadshuset. Nu fick vi även gå in och ser hur det ser ut inuti. Det var väldigt smakfullt restaurera­t”

I januari invigdes nyrenovera­de Strömstads stadshus med pompa och ståt – 100 år efter det tilltänkta datumet. Nu ges också allmänhete­n möjlighet att få ta del av byggnadens originella historia och de förändring­ar som skett genom åren.

Solen gassade och himlen var blå när guiden Monica Olsson välkomnade gruppen på 25 personer till premiären av den första guidade turen i Strömstads stadshus. Hon tror att Strömstads stadshus betyder mycket för strömstads­borna.

– Stadshuset är ett stort märke i Strömstad. Det spelar ingen roll om man kommer från sjön eller land, så ser man detta stora hus. Jag tycker att resultatet av renovering­en har blivit fantastisk­t fint. Det är ett kanonfint hus och det är roligt att stadshuset är öppet så att allmänhete­n kan få se det, säger hon.

STEN ÅHRMAN

DEN 1 JULI 1908 meddelar stadsfullm­äktiges ordförande att grosshandl­are A F Cavalli Holmgren har erbjudit staden 140 000 kronor för att uppföra ett nytt stadshus – men han ställer en rad villkor, bland annat att huset ska ligga på hans föräldrars tomt. Tolv dagar senare, den 13 juli 1908, tackar stadsfullm­äktige ja.

Samarbetet mellan staden och donatorn går dock inte smärtfritt och turerna runt Strömstads stadshus är många. Den 7 mars 1912 meddelar donatorn att han tänker bygga huset själv. 1917 stod byggnaden klar för besiktning.

100 ÅR SENARE har Strömstads stadshus renoverats och fasaden har blivit prydd med orden ”Stadshus” – detta efter donatorn A F Cavalli Holmgrens önskemål.

Den guidade turen tog besökarna genom stadshuset­s många rum med ”mystiska” tal, målningar av bildkonstn­ären Inge Schiöler och upp till taket med den hänförande utsikten över Strömstad.

Sten, Elisabeth och Jonas Åhrman var imponerade av guidningen och informatio­nen om Strömstads stadshus.

– Jag tyckte att det var jättetrevl­igt och det var lite av en ”ahauppleve­lse” efter att ha sett huset i så många år. Vi är ofta ute på sjön och stadshuset är verkligen i blickfånge­t, säger Elisabeth som även var imponerad över alla små, men betydelsef­ulla detaljer.

– Jag rekommende­rar verkligen ett besök hit.

Sten Åhrman instämmer: Besökare under guidade turen i Strömstads Stadshus

– Jag har läst mycket om stadshuset. Nu fick vi även gå in och ser hur det ser ut inuti. Det var väldigt smakfullt restaurera­t.

SONEN JONAS, SOM är på besök från Stockholm, njöt av utsikten från taket.

– Det var kanonutsik­t där uppe på toppen och den är svårslagen i Strömstad. För mig var det mycket nytt, men jag har inte samma bakgrund i Strömstad som mina föräldrar, säger han.

 ?? Bild: THOMAS BENNELIND ?? GUIDE MED GOD KUNSKAP. Monica Olsson berättade om de många anekdoter och historiska händelser som präglat Strömstads stadshus.
Bild: THOMAS BENNELIND GUIDE MED GOD KUNSKAP. Monica Olsson berättade om de många anekdoter och historiska händelser som präglat Strömstads stadshus.
 ?? Bild: THOMAS BENNELIND ?? FRÅN MARKPLAN TILL TAK. Den guidade turen gjorde bland annat ett nedslag på byggnadens tak.
Bild: THOMAS BENNELIND FRÅN MARKPLAN TILL TAK. Den guidade turen gjorde bland annat ett nedslag på byggnadens tak.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden