Strömstads Tidning

Solcellssa­fari lockade storpublik i Tanum

- MARIE CORNELIUSS­ON 0522-99200 marie.corneliuss­on@bohuslanin­gen.se

Solenergi är ett hett ämne i de flesta kommuner – så när man får chans att gå på solcellssa­fari, träffa villaägare och se hur de har lyckats blir det stor uppslutnin­g.

Familjen Wingårdh i Hamburgsun­d byggde sitt hus för 15 år sedan. Redan då var de inne på solceller. Tekniken fanns med det var för dyrt. Sedan dess har de gått och värkt på idén. För ett år sedan slog de till.

– Det var en arbetskamr­at med hus på Bohuskuste­n som var drivande. Han hade bestämt sig och vi hängde på, berättar Cecilia Wingårdh.

Och de har inte ångrat sig en sekund. Fast det blir en del el som går åt.

– Elbilen som vi leasade i samma veva gör att vi gör av med mer el än tidigare. Å andra sidan får man tänka på miljön.

ROGER STENSTRÖM, ENERGI- och klimatrådg­ivare, som leder solcellssa­fari-turerna. Tanken är att visa en privatvill­a med solceller i varje kommun. Hittills har man varit i Uddevalla, Lysekil, Munkedal och i snitt haft med 20 personer.

– Ämnet är jättehett. Folk är intressera­de och det finns en mängd förutfatta­de meningar; att man måste betala skatt på den energi man säljer och att det inte lönar sig, berättar Roger Stenström.

Men man måste se det som ett komplement – inte som en helhetslös­ning.

EN NORMAL VILLA som värms med till exempel bergvärme gör av med 12 000 kilowattim­mar per år.

En villa med en solcellsan­läggning producerar 5-6 000 kilowattim­mar per år. Problemet är att produktion­en är ojämn.

Soliga dagar när villaägarn­a producerar mer än de gör av med går solenergin automatisk­t ut på elnätet och man får betalt efter spotmarkna­dspris plus 60 öre/ levererad kwh i skatteredu­ktion.

ENLIGT EXPERTERNA GÅR investerin­gen jämt upp efter 12-13 år. Och det finns investerin­gsbidrag att få, 20 procent för privatpers­oner.

– Vi brukar uppmana folk att söka bidrag så fort de börjar bygga. Att sätta upp sig på kö för det tar tid.

 ?? Bild: ROGER STENSTRÖM ?? HAMBURGSUN­D. Familjen Wingårdh i Hamburgsun­d satsade på solceller för ett år sedan. Det har de inte ångrat. Elbilen är ett ytterligar­e komplement i miljösatsn­ingen.
Bild: ROGER STENSTRÖM HAMBURGSUN­D. Familjen Wingårdh i Hamburgsun­d satsade på solceller för ett år sedan. Det har de inte ångrat. Elbilen är ett ytterligar­e komplement i miljösatsn­ingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden