Strömstads Tidning

Profil med kometkarri­är hos kungen

Mystiska profilen. Det finns ett fotografi av vår Profil. Det visar en gammal trött man som inte har lång tid kvar att leva.

-

Fotot är taget från sidan, det vill säga i profil. Vår Profil är klädd i en enkel, svart kostym. Mustaschen skjuter fram under läppen. Frisyren ser mycket ovårdad ut. Bilden är unik! Den är en av de absolut första fotografie­rna som tagits i Sverige. Egentligen är den inte något riktigt foto, utan en så kallad daguerroty­p, som var en sorts föregångar­e till den moderna fotografin. Processen uppfanns av den franske konstnären och kemisten Louis Daguerre och lanserades 1839. Fem år senare togs bilden av vår Profil. Den har överlevt till vår tid och finns i dag att beskåda på Skokloster i Uppland.

Det var inte vem som helst som hade råd att gå och fotografer­a sig år 1844. Av det kan vi sluta oss till att vår Profil måste ha varit en mycket välbeställ­d person. Han var greve. Låt oss kalla honom för Duke. Historien om vår Profil är historien om den trogne tjänaren. En man som slet livet ur sig för sin herre och gjorde allt för att vara honom till lags. Vår Profils herre var en högt uppsatt person som vi kan kalla för King, som hamnat i Sverige genom en mängd tillfällig­heter. Där blev King bekant med vår Profils föräldrar, som tillhörde en ansedd gammal adelsätt. På så vis lärde King också känna Duke. Det blev en förening som båda skulle komma att få nytta av. King fick en lydig och effektiv medhjälpar­e. Och vår Profil gjorde en kometkarri­är – både som militär och som hovman. På bara 14 år avancerade han från fänrik till generalmaj­or. Några år senare blev han både överhovsta­llmästare och riksmarska­lk.

King var en person som gillade att ta det lugnt på mornarna. Han tyckte inte om att stiga upp tidigt utan brukade ligga kvar i sängen hela förmiddage­n. När han blivit kung höll han ofta konselj i sin sängkammar­e. Det innebar att de olika ministrarn­a fick komma dit med sina ärenden. Hans kritiker talade nedlåtande om hans ”sängkammar­regemente”. Vår Profil var naturligtv­is med på konseljern­a. Eftersom King hade en kort stubin kunde han få väldiga vredesutbr­ott. Då fick Duke rycka in om lugna honom.

Många historiker ser positivt på vår Profil. Han var försynt och taktfull. Märkligt nog hade han inte någon större bildning och ansågs inte heller särskilt begåvad. Men han uppträdde alltid enkelt och anspråkslö­st, trots sin höga ställning. Vår Profils nära kontakt med King ledde till att han blev en så kallad gunstling. King litade helt på honom och överlät många viktiga beslut åt honom. Man skulle nästan kunna säga att det var vår Profil som styrde Sverige. Därför vände sig många till Duke med sina problem. Det kunde gälla sådant som befordring­särenden eller ekonomisk stöd. Vår Profil försökte hjälpa så många han kunde.

Trots att Duke var greve så hade han oftast ont om pengar. Hans inkomster räckte inte till alla utgifter. Men han missbrukad­e aldrig sin höga ställning till att berika sig själv. I det avseendet är han ett föredöme. Han utnyttjade inte heller sin ställning till att förfölja sina fiender. Det gav honom också ökat anseende. Men han hade ett slitjobb. Han måste nämligen vara med och biträda King praktiskt taget varje dag året runt. När King hade svårt att somna brukade vår Profil sitta och läsa ur någon bok för honom – som en sorts godnattsag­a. Förhålland­et utvecklade­s med åren till en verklig vänskap. När vår Profil blev sjuk vid ett tillfälle, blev King väldigt orolig.

Vår Profils tid som Kings högra hand kom att vara i 26 år. Den slutade med att King blev sjuk och dog i mars 1844. Det betydde slutet också för Duke. Han satt bredvid kistan i sex timmar varje dag när King låg på lit de parade. När han red upp med gardet vid begravning­en tyckte alla att han verkade mer död än levande. Vår Profil led av en hemsk hosta. Den lät ibland som ett rosslande skrik och ibland som ett ihåligt skällande. Efter begravning­en brukade vår Profil gå bort till Kings kista i Riddarholm­skyrkan. Där kunde han sitta och hosta i timtal. Vår Profil blev bara 54 år gammal. Han dog i september 1844. Han gifte sig aldrig, utan ägnade hela sitt liv åt att tjäna sin kung. Vem var han?

Förra veckans mystiska profil: Marc Mezvinsky. Föddes i Philadelph­ia i USA den 15 december 1977. Amerikansk bank- och finansman. Gift med Bill och Hillary Clintons dotter Chelsea sedan juli 2010. De har två ban tillsamman­s.

Förra veckans vinnare: Inger Hogebrandt, Rudsjöväge­n 18, 131 47 Nacka

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden